TÉMA

Bořitov

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|

Menší hlízy, menší úroda, vyšší ceny. Pěstitele brambor trápí sucho

Pěstitele brambor sužuje sucho, hlízy jsou kvůli malému množství vody v půdě menší, následné výnosy jsou tak nižší. To by mohlo ovlivnit jejich prodejní cenu, shodují se zemědělci. Podle Agrární komory trápí sucho celou Evropu. Pomoct by ale pořád ještě mohly vydatné a trvalejší srážky.
24. 7. 2023|

Dálnice nebo silnice první třídy. V roce 2025 se možná začne stavět úsek tahu 43 z Bořitova do Svitávky

Pokud vyjde optimistická varianta, tah z Bořitova do Svitávky by se mohl začít stavět už v roce 2025. Není jasné, zda střední část komunikace číslo 43 bude dálnicí, nebo silnicí první třídy. I tak by se podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radima Fialy mělo v úseku jezdit 130 kilometrů v hodině. Stávající silnice bude ještě nejméně deset let přetížená, ŘSD proto chystá na několika místech její stavební úpravy.
1. 8. 2019|