TÉMA

Stena Impero

Íránci zadržovaný tanker zakotvil v Dubaji. Teherán jej propustil po dvou měsících

Tanker Stena Impero, který Írán zadržoval od července, doplul do dubajského přístavu Rášid. Íránská námořní organizace sdělila, že případ zůstává otevřený a stále se vyšetřuje chování posádky, která podle Teheránu porušila pravidla námořní plavby. Švédský majitel lodi to odmítá. Stena Impero pluje pod britskou vlajkou. Zadržení tankeru souviselo s napětím v Perském zálivu, které trvá několik týdnů.
27. 9. 2019Aktualizováno27. 9. 2019, 22:58|

Teherán propustí část posádky zadržené britské lodi. Íránský tanker se u Sýrie odmlčel

Írán propustí část posádky zadrženého britského tankeru Stena Impero. Informovala o tom podle agentury Reuters íránská státní televize. Írán zadržel loď v Hormuzském průlivu v červenci, dva týdny poté, co Británie zadržela íránský tanker u Gibraltaru. Ten byl propuštěn už v srpnu. Plavidlo je nyní v blízkosti Sýrie, kde přestalo vysílat signály.
4. 9. 2019|

Výměna tankerů nepřichází v úvahu, vzkázal Íráncům nový šéf britské diplomacie Raab

Britský ministr zahraničí Dominic Raab vyloučil možnost výměny zadrženého íránského tankeru za britský, který zadržuje Teherán. Íránce vyzval, aby dodržovali pravidla mezinárodního práva. Íránské revoluční gardy zároveň zveřejnily záznam, který má dokazovat, že Britové narazili v Hormuzském průlivu do rybářské lodě a neposkytli jí pomoc. Londýn to odmítá.
29. 7. 2019|