TÉMA

Medián

Průzkum: Osm z deseti lidí je pro financování České televize a Českého rozhlasu poplatkem

Osm z deseti lidí souhlasí s financováním České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) formou koncesionářských poplatků. Obdobný podíl vnímá jejich nynější výši jako přiměřenou nebo nízkou. Podle více než 60 procent lidí by financování veřejnoprávních médií ze státního rozpočtu znamenalo omezení jejich nezávislosti. Vyplývá to z červnového průzkumu agentur Median a STEM/MARK, který si obě instituce zadaly. Osloveny byly více než dva tisíce lidí starších 18 let.
18. 6. 2020|

Zdravotníci budou moci nahlížet do lékového záznamu, přes dva tisíce lidí s tím již vyjádřilo nesouhlas

Nesouhlas s tím, aby lékař mohl vidět kompletní soupis jejich léků, vyjádřilo asi 2300 lidí, u lékárníků o tři sta víc. Jako součást e-receptu bude tato funkce lékařům nebo lékárníkům při výdeji léků dostupná od 1. června, soupis si mohou už od ledna zobrazit i sami pacienti. Oznámili to zástupci ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).
29. 5. 2020|

Češi a Slováci se chtějí nejvíce orientovat na Evropskou unii, nejméně na Rusko a Čínu

Největší část české i slovenské populace se chce orientovat na země Evropské unie. Myslí si to zhruba polovina respondentů průzkumu agentury Median, který si nechala zpracovat Česká televize společně s Rozhlasem a televízií Slovenska. Asi třetina dotázaných deklarovala, že by se zahraničněpolitická orientace Česka a Slovenska měla zaměřovat na země Visegrádské skupiny.
13. 11. 2019|

Průzkum Median: ANO je nejslabší od října 2018, stále má ale pohodlný náskok

Červencový model agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Jeho podpora se sice postupně snižuje, stále si ale drží velký náskok před ostatními stranami. Na druhém místě skončili v průzkumu Piráti se 14 %, kteří si v preferencích polepšili a ve výzkumu Medianu předstihli ODS. Ta získala v průzkumu 12,5% podporu. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by ještě překročily SPD, ČSSD, KSČM, STAN a KDU-ČSL, těsně pod ní by skončila TOP 09.
29. 7. 2019|