TÉMA

Šimon Peres

U izraelského jaderného střediska dopadla raketa ze Sýrie

Do vzdálenosti asi 40 kilometrů od izraelského jaderného střediska Dimona brzy ráno dopadly střepiny ze syrské střely. V místě se rozezněly sirény varující před leteckým či raketovým útokem. Informovala o tom agentura AP, podle níž se jedná o nejzávažnější incident mezi Izraelem a Sýrií v posledních letech.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 15:00|

Betlém je už čtvrt století pod palestinskou správou, mírový proces se však od té doby zadrhnul

Přesně před 25 lety, 21. prosince 1995, opustily Betlém izraelské jednotky, v následujících třech dnech pak správu a vojenskou kontrolu nad městem převzali Palestinci. Stalo se tak na základě dohod uzavřených během izraelsko-palestinského mírového procesu, které podepsaly vlády Izraele a představitelé Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Známé jsou pod označením Oslo I a Oslo II.
21. 12. 2020|

„Libanon už není izraelským problémem,“ zaznělo před dvaceti lety

Před dvaceti lety stáhl Izrael své poslední vojáky z jižního Libanonu. Skončila tím jedna z nejkontroverznějších operací židovského státu. Spolu s izraelskými jednotkami odešli z Libanonu i spojenci z libanonských křesťanských milic. Krátce poté se opuštěné území stalo baštou militantního hnutí Hizballáh, které rozpoutalo novou válku.
23. 5. 2020|

Dekády krve a slz skončily, před 25 lety se Izrael a Jordánsko vydaly cestou míru

Ukončila téměř půl století trvající válečný stav a narýsovala cestu k míru a spolupráci mezi Izraelem a Jordánskem. Před pětadvaceti lety, 25. července 1994, podepsali takzvanou Washingtonskou deklaraci jordánský král Husajn I. a izraelský premiér Jicchak Rabin. Prostředníkem jim byl někdejší prezident Spojených států Bill Clinton. O tři měsíce později lídři blízkovýchodních států svůj záměr stvrdili v izraelsko-jordánské mírové smlouvě.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:57|