TÉMA

Performance

Poezie je v pohybu a může být i zbraní, dokládá výstava v Liberci

Oblastní galerie Liberec připravila výstavu Poezie a performance. Název může znít nezvykle, ilustruje však jednu důležitou etapu umění konce minulého století.
28. 2. 2021|

Konec obřích plyšáků a vlezlých bublin. V úterý už v Praze padaly první pokuty

V Praze od úterního rána platí vyhláška o pouličním umění, podle které v centru města nesmějí vystupovat lidé v kostýmech pand, krtků a dalších zvířecích maskotů. Omezení se týká třeba i bublinářů a na její dodržování dohlížejí strážníci.
15. 10. 2019|

Čeští divadelníci vyjíždí do zahraničí, uspět se snaží v Avignonu či Edinburghu

Zatímco jsou kamenná divadla v létě zavřená, některé soubory tuto pauzu využívají k tomu, aby se ukázaly ve světě. Jedním z nich je i pražská Archa, která se dostala na prestižní přehlídku ve francouzském Avignonu. Ve Skotsku zase na známém festivalu Fringe vystupuje performerka Miřenka Čechová.
6. 8. 2019|

Leonardo da Vinci potkal bezhlavý pár, zatímco si čokoládové figurky dávaly polibek

V Belgii se sešly desítky performerů na festivalu „Statues en Marche“, aby předvedly hostům své umění v podobě oživlých soch, které mnozí znají i z českých náměstí. Vytvořit dokonalou iluzi sochy není jen otázka kvalitního kostýmu, ale rovněž fyzické připravenosti. Někteří účinkující vydrží v jedné poloze i desítky minut. O festival byl velký zájem a nakonec ho navštívilo přes padesát tisíc hostů. O zábavu se postaraly „lidské sochy“ z Belgie, Ruska, Itálie a Argentiny.
22. 7. 2019|