TÉMA

Sendražice

Archeologové objevili ve východních Čechách výjimečný hrob z doby stěhování národů

První výsledky analýzy pohřebiště v Sendražicích na Královéhradecku z doby stěhování národů potvrdily podle archeologů mimořádnost objevu na českém území. V šesti kostrových hrobech z konce pátého století objevených v roce 2019 byli pohřbeni lidé ve věku 16 až 55 let. Jeden hrob s pozůstatky ženy nebyl vykraden a obsahoval bohatý soubor nálezů mimořádné historické a umělecké kvality, řekl archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Pavel Horník.
4. 3. 2021|

Předběžná škoda po požáru haly v Sendražicích na Královéhradecku je asi 15 milionů korun

Požár v Sendražicích na Královéhradecku zcela zničil skladovací halu o rozměrech 50 krát 20 metrů, uvnitř byly různé materiály, včetně plastů a olejů, i pneumatiky. Předběžná škoda je asi 15 milionů korun, nikdo nebyl zraněn. Hasiči požár lokalizovali po čtyřech hodinách zhruba ve 20:30. Informovala o tom mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 22:33|

Meč, textilie a šperky nalezli archeologové v germánském hrobě u Sendražic. Pochází z doby stěhování národů

V Sendražicích na Královéhradecku vykopali archeologové z Muzea východních Čech šest hrobů germánského kmene ze 6. století, tedy z období známého jako stěhování národů. Jeden z hrobů nebyl v průběhu staletí vykraden a až do současnosti ukrýval cenné šperky.
11. 7. 2019|