TÉMA

Čtvrť

Letňanskému letišti hrozí zánik, nahradit ho mají byty. Místní se bojí, že čtvrť není na nové obyvatele připravena

Na ploše nynějšího letiště v pražských Letňanech by mohly vzniknout bytové domy. Části místních obyvatel se to nelíbí. Žádají, aby letiště – které někteří označují za dominantu – zůstalo, zároveň se obávají, že by výstavba mohla zhoršit jejich život. Míní, že městská část není připravena na zásadní zvýšení počtu obyvatel. Podle projektů by – nejen kvůli zástavbě letiště, ale ta by zásadně přispěla – mohlo přibýt Letňanských až čtyřnásobně. Vlastník letiště ujistil, že v dohledné době ho rušit neplánuje. Dlouhodobě ale nepovažuje provoz za udržitelný, a to hlavně kvůli bezpečnosti.
23. 3. 2024|

V prostoru po Inwestu v Plzni má vzniknout nová čtvrť. Developer žádá o územní rozhodnutí

Developerská společnost Ameside z pražské skupiny Amádeus Real požádala o vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Zhruba za osm miliard korun ji chce postavit v letech 2024 až 2027 na ploše po zbouraném domě kultury Inwest, jenž byl zdemolován před deseti lety. Vydání rozhodnutí očekává developer letos, stavební povolení by chtěl získat příští rok, řekl spolumajitel skupiny Václav Klán mladší. Původně měl na místě, které nyní slouží jako parkoviště, vzniknout obchodní dům. Ten ale místní odmítli v referendu.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 15:13|

Chomutov plánuje novou čtvrť za 1,3 miliardy. Vyrůst má okolo bývalých lázní

Chomutov se uchází o dotaci z Fondu spravedlivé transformace určeného pro uhelné regiony s projektem revitalizace centrálního území města za účelem vytvoření nové čtvrti. Území zahrnuje plochu parku, objektu bývalých lázní a atletického stadionu, sportovní haly, divadla i parkovacích ploch. Náklady se předběžně odhadují na 1,3 miliardy korun, řekl náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).
5. 5. 2021|

Brněnské teplárny na Špitálce se zčásti promění na chytrou čtvrť

Zásobit obyvatele Brna teplem je čím dál snazší. Jejich spotřeba totiž výrazně klesá a s tím se snižuje i využití provozů Tepláren Brno. Třeba část toho nejstaršího na Špitálce plánuje vedení města přestavět na chytrou čtvrť. Počítá se i s využitím odstavené chladicí věže.
15. 1. 2021|

Poslední dům v bohumínské problémové lokalitě se mění v hromadu cihel. Vzniknou tam stavební parcely

Dělníci v Bohumíně demolují poslední z chátrajících cihlových domů v dříve problematické čtvrti v ulici Petra Cingra. Lokalitu chce město do dvou let proměnit na parcely určené pro stavbu rodinných domů. V budoucnu by tam mohlo vzniknout až 39 nových staveb. Demolice posledního objektu bude stát zhruba milion korun.
8. 7. 2019|