TÉMA

Sova

Zvířata nejsou rekvizitou pro selfíčka, odrazuje Praha od pouličního focení

Pražský magistrát začne v úterý rozmisťovat na desítkách svých reklamních ploch v centru metropole plakáty nabádající turisty, aby nepodporovali pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat. Plakáty jsou součástí kampaně s názvem Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město provozuje třetím rokem a jejímž cílem je upozornit návštěvníky na negativní jevy, které s sebou turismus může nést.
31. 7. 2023|

V Česku přibylo ohrožených sýčků. Stále je však těchto ptáků jenom asi stovka

Ornitologové v Česku letos napočítali víc kriticky ohrožených sov, sýčků obecných. Těchto ikonických ptáků však u nás stále žije asi jenom stovka. Podle odborníků jim pomohla mírná zima, opatření ochránců přírody i přemnožení hraboši, kterými se živí. Ornitologové ale poukazují na to, že mnoho ptáků stále hyne na silnicích, v nádržích na dešťovou vodu nebo v komínech. Hlavní problém však stále představuje zemědělství.
7. 6. 2020|

Kriticky ohroženým sýčkům se v Česku začíná opět dařit. Vědci našli hnízdo s rekordním počtem ptáčat

Minimálně 59 mláďat – o třetinu víc než loni – vyvedli letos sýčci obecní v severních Čechách, kde žije největší populace této kriticky ohrožené sovy. Ornitologové letos při sčítání našli také hnízdo o sedmi ptáčatech, což je zatím historicky největší snůška zaznamenaná v Česku. V tuzemsku zbývá pouhých sto párů sýčků; kvůli intenzivnímu zemědělství byla jejich populace zdecimována až o 94 procent.
7. 7. 2019|