TÉMA

Vodní nádrž Dalešice

Únikem ropné látky na Třebíčsku se zabývá policie pro podezření ze spáchání trestného činu

Loňský únik ropné látky na Třebíčsku prověřuje policie pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. ČT to sdělila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Látka unikla ze základny vrtulníkového letectva Armády ČR. Neznámému pachateli hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.
26. 1. 2023|

Ropné látky zřejmě unikly do potoka v Popůvkách na Třebíčsku. Lidé si stěžují na zápach

Ropný zápach už třetím dnem cítí obyvatelé Popůvek na Třebíčsku. Ty přímo sousedí s náměšťskou základnou vrtulníkového letectva. Právě odtud nejspíš pochází látky, které kontaminovaly Popůvecký potok. Dál přitom pokračuje do Dalešické přehrady. Tam se znečištění zatím nedostalo.
18. 11. 2022|

Na zámku v Oslavanech vzniká replika vikinské lodi. Podle původních plánů a pomocí sekery a dláta

Repliku lodi, kterou používali Vikingové ve 12. století, staví nadšenci na zámku v Oslavanech na Brněnsku. Plány získali z dánského muzea Roskilde, to jako jediné na světě vystavuje zbytky originálů středověkých plavidel. Příští rok by na hotové lodi chtěli vyrazit na vodní plochy u nás i do zahraničí.
18. 8. 2020|

Prázdniny přinášejí víc práce vodním záchranářům. Na Dalešické přehradě mají nové zázemí

Během prvních letních dní utonuli na jihu Moravy dva lidé. K jednomu neštěstí došlo u Vranovské přehrady, kde vodní záchranáři stále čekají na stavbu své základny. Naopak nového zázemí se po 30 letech dočkali ti u Dalešické přehrady. Sloužit tam budou nepřetržitě opět celé léto.
3. 7. 2019|