TÉMA

Provence

Bob Dylan dovezl do Provence své obrazy i železniční vagon

Ve Francii je poprvé k vidění výstava obrazů písničkáře Boba Dylana. Vystavuje je v Provenci, v uměleckém parku, který vymyslel a realizoval irský hoteliér a sběratel umění Paddy McKillen. Dylan sem umístil také dílo vytvořené ze železničního vagonu – se zachováním skutečných rozměrů.
22. 7. 2022|

Francouzské vinaře čeká špatný ročník. Drtivou většinu vinic poničil mráz

Pro francouzské vinaře, kteří kvůli koronavirové pandemii zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou. Jejich produkci totiž nedávno poničil silný mráz. Ten zasáhl skoro osmdesát procent vinic včetně těch v proslavených oblastech, jako jsou Burgundsko, Bordeaux, Champagne nebo údolí Rhony. Napsal o tom deník The Independent.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:05|

Před 130 lety zemřel Theo van Gogh. Bez něj by Vincenta nebylo

Theodor van Gogh měl dobrý čich na umění. Obchodník s obrazy hrál zásadní roli v představení moderních impresionistů dnes už zvučných jmen. K tvorbě řady mistrovských děl však sám nepřímo přispěl. Byl to totiž právě on, kdo poradil svému staršímu bratrovi, aby opustil dráhu kazatele a věnoval se umění. Vincenta odjakživa obdivoval a byl jedním z mála lidí, kteří jeho složité osobnosti skutečně rozuměli. Přes řadu excesů se mohl rozervaný malíř vždy spolehnout na jeho podporu, často vyjadřovanou v dopisech, do kterých kromě řádků nezřídka vkládal také peníze. Po bratru pojmenoval i svého syna. Když Vincent tragicky zemřel, Theo jej nedlouho poté, 25. ledna 1891, následoval.
25. 1. 2021|

Cannes po epidemii znovu ožívá. Většina Francie ale čeká pouze domácí turisty

Pětaosmdesát procent Francouzů hodlá strávit dovolenou ve své zemi. Letoviska na Azurovém pobřeží se rychle zaplňují. Oblasti, do kterých ročně míří také stovky tisíc Čechů, se ale letos kvůli pandemii připravují zejména na domácí klientelu.
6. 7. 2020|

Zapomenutá invaze. Před 75 lety se spojenci vylodili v Provence

Pět tisíc parašutistů z oblohy, sto padesát tisíc vojáků z moře. Před pětasedmdesáti lety spojenecké síly uskutečnily invazi do jihofrancouzské Provence. I když šlo o operaci menší než Overlord, během níž se o dva měsíce dříve vylodila vojska v Normandii, sehrála operace Dragoon klíčovou roli v osvobozování Francie a Evropy od nacistického Německa. Ve stínu Dne D se na ni ale často zapomíná.
15. 8. 2019|

Právě jste na vlastní kůži pocítili změny klimatu, komentují vědci vlnu veder

Klimatické změny vyvolané lidmi zřejmě způsobily, že teplota při nedávné vlně veder byla o celé čtyři stupně vyšší, než by byla za normálních okolností. Vyplývá z uveřejněné studie klimatologů, podle níž je navíc pravděpodobnost výskytu takto extrémního počasí pětkrát vyšší než před sto lety.
2. 7. 2019|

Jako v Provence. U Staroviček mohou turisté relaxovat mezi fialovými lány levandule

U Staroviček na Břeclavsku prosvítá v létě mezi řepkovými a obilnými lány fialová barva levandule. Sourozenci Stanislav, Lucie a Tereza Bízovi zde mají už šestým rokem na třech hektarech levandulovou farmu i s menším turistickým zázemím. Lidé mohou několik set metrů za vsí najít malý kousek francouzské Provence, jak ji znají z fotografií.
1. 7. 2019|