TÉMA

Ovčárna

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň, sníh si užijí hlavně běžkaři

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň z pětibodové škály. Podle horské služby napadlo v noci na neděli deset centimetrů nového sněhu, na hřebeni hor leží zhruba čtvrt metru sněhu. Kvůli větru je však na závětrných lavinových svazích podstatně víc sněhu. Na horách kvůli pandemii stojí lyžařské vleky, zlepšují se však podmínky pro běžkaře, informoval o tom Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby.
3. 1. 2021|

Vleky a lanovky nejezdí, skiareály jsou přesto leckde plné lidí

Horská střediska po vládou nařízeném zastavení vleků místo lyžařů zaplnily sáňkující děti, běžkaři a turisté. Sjezdovky jsou v těchto dnech jedním z mála míst, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat. Řada lidí se vydala také na horské tůry.
29. 12. 2020|

Velikonoční zvyky, lyžování i nákupy na zahradu. Letos jsou svátky ve stínu pandemie

Letošní velikonoční svátky významně ovlivnila pandemie koronaviru. Omezení kvůli šíření nemoci COVID-19 se projevují v Česku v nejrůznějších oblastech, ať už v dopravě či při nákupech, ale také u velikonočních zvyků.
10. 4. 2020|

Na Pradědu se znovu rozjely vleky. Lyžaři ale musí dodržovat protinákazová opatření

Po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru se rozjely dva vleky v nejvýše položeném lyžařském středisku u nás Praděd – Ovčárna v Jeseníkách. Areál je zatím jediný v Česku, který lyžování obnovil. Lyžaři musejí mít zakrytý nos a ústa, rukavice a dodržovat na nástupištích rozestupy. Komplikace ale mohou lyžaři způsobit horské službě, která se stará o zraněné a má omezené kapacity.
8. 4. 2020|

Rozjezd lyžařské sezony byl na českých horách pomalý. Na konci roku se však řada areálů otevřela

Pro české hory bývají Vánoce jedním z vrcholů sezony. Každoročně do nich na svátky přijedou tisíce lyžařů. A hotely bývají plně obsazené. Letos ale podnikání ski areálům komplikuje počasí. Někde už vleky spustili, jinde ale sníh chybí. Třeba na západě Česka je řada sjezdovek i běžkařských tratí stále mimo provoz. Řada vlekařů tak spoléhá na tento víkend, kdy by mělo v řadě míst sněžit.
28. 12. 2019|

Na vrcholcích Jeseníků se pasou koně. Díky nim se mohou vrátit vzácné rostliny i živočichové

Pasoucí se koně mohou v těchto dnech sledovat turisté pod Pradědem v Jeseníkách. Plemeno huculů doplňuje krávy a ovce, které spásají trávu na vrcholcích hor už několik let. Podle odborníků se koně živí jinými druhy rostlin než krávy a ovce, díky tomu se v Jeseníkách uvolní místo pro další vzácné druhy rostlin i živočichů.
1. 7. 2019|