TÉMA

Strašice

Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.
24. 6. 2023|

Na Bahna 2022 zamířily tisíce lidí. Zájem o službu v armádě vzrostl

Výrazně vyšší zájem o službu v české armádě od zahájení války na Ukrajině potvrdily v sobotu armádní špičky na Dni pozemního vojska – Bahna 2022. Několikanásobně více lidí než v běžných letech se hlásí do aktivních záloh. Do bývalého vojenského újezdu Brdy u Strašic se v sobotu přišlo přes padesát tisíc lidí podívat na bojovou techniku a výcvik. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že Česko bude nadále pomáhat Ukrajině, například různými formami výcviků i posíláním vojenského materiálu.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 18:04|

V Brdech vznikne Dům přírody, nabídne expozice i prostory pro vzdělávání

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v pátek zahájily stavbu Domu přírody Brd. Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. Stavba vyjde zhruba na 85 milionů korun. Přibližně 57 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj, uvedl Libor Barák, vedoucí investic VLS, jimž zámeček od roku 2015 patří.
1. 10. 2021|

Armáda vjela do Bahna. Jubilejní manévry vojenské techniky v Brdech přilákaly 50 tisíc lidí

Jubilejní 30. ročník Dne pozemního vojska přilákal na tankodrom Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku až 50 tisíc lidí, řekl náčelník organizačního štábu akce Jan Cífka. Šestihodinový program nabídl ukázky dobových bitev ze 2. sv. války, lidé si ale mohli prohlédnout i tu nejmodernější techniky v současné armádě. Třešničkou na dortu pak byla společná choreografie tanků a obrněných transportérů na Smetanovu Mou vlast.
22. 6. 2019Aktualizováno22. 6. 2019, 15:16|