TÉMA

Búšehr

Írán začal budovat novou jadernou elektrárnu na jihozápadě země

Írán začal na jihozápadě země v provincii Chúzestán budovat novou jadernou elektrárnu s názvem Kárún, informovala v sobotu agentura AP s odvoláním na státní média. Stavba za dvě miliardy dolarů (asi 43 miliard korun) má trvat osm let.
3. 12. 2022|

Civilní jaderná spolupráce s Íránem Američanům nevadí. Na šéfa perské diplomacie však míří sankce

Spojené státy o dalších 90 dní prodlouží výjimku, která umožní Rusku, Číně a evropským zemím civilní jadernou spolupráci s Íránem. Ve středu to podle agentury Reuters oznámil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Američané krátce předtím zařadili íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa na sankční seznam, oznámilo ministerstvo financí odpovědné za správu sankcí. Zaríf podle agentury Reuters uvedl, že se ocitl na černé listině, protože představuje hrozbu americké agendě. EU rozhodnutí lituje.
31. 7. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 13:35|

Írán už má větší zásoby obohaceného uranu, než dovoluje dohoda. Podle Trumpa si zahrává s ohněm

Írán překročil limit zásob nízko obohaceného uranu, který stanoví mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. S odvoláním na ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa to uvedla íránská agentura ISNA. Zprávu později potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Podle dohody smí Írán disponovat 300 kilogramy obohaceného uranu. Americký prezident Donald Trump v reakci uvedl, že Írán si zahrává s ohněm.
1. 7. 2019Aktualizováno1. 7. 2019, 23:16|

Za deset dní překročíme limit pro zásoby obohaceného uranu, oznámil Írán

Írán za deset dní překročí limit obohaceného uranu, který stanovuje mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. Oznámil to mluvčí tamní organizace pro atomovou energii a dodal, že země začne uran obohacovat na vyšší než povolenou hranici. Írán se letos rozhodl postupně vypovídat dohodu, protože od ní loni odstoupily Spojené státy a obnovily sankce. EU se nadále řídí faktickými zjištěními Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), podle nichž Teherán podmínky dohody plní.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 19:37|