TÉMA

Valašské Klobouky

Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2023|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Holešovský zámek opět vystaví betlémy. Lidé si je však budou moci prohlédnout jenom přes sklo

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevře v sobotu tradiční výstavu betlémů. Zatímco dříve si ji návštěvníci chodili prohlédnout do saly terreny, tentokrát lidé uvidí betlémy přes sklo v arkádách na zámeckém nádvoří. Stejně tomu bylo v souvislosti s pandemií covidu i loni, informovala mluvčí pořádajícího Městského kulturního střediska (MKS) v Holešově Dana Podhajská.
26. 11. 2021|

Na jihovýchodě země hrozí nebezpečná ledovka, lidé by měli být opatrní

Meteorologové zpřísnili varování před silnou ledovkou. Od sobotního večera do pondělního rána může být v některých regionech Zlínského a Jihomoravského kraje extrémně nebezpečná. Zledovatělé silnice a chodníky hrozí ale v celé zemi, varuje Český hydrometeorologický ústav. Ledovka se může vytvářet také na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu i dodávky proudu. Lidé by v nejvíc zasažených oblastech neměli vycházet z domu, opatrní by měli být i řidiči.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 16:12|

Schillerová šetří na finančních úřadech. Zeštíhlit mají minimálně v jedenácti městech

Ministerstvo financí Aleny Schillerové (za ANO) chce omezit chod finančních úřadů minimálně v jedenácti menších městech Česka. Jedná se mimo jiné o Luhačovice nebo severočeský Frýdlant. Opatření vysvětluje potřebou úspor na chodu státní správy, města se záměrem nesouhlasí.
16. 6. 2019|