TÉMA

Kostelec nad Orlicí

Mého dědečka oslovovali soudruhu hrabě, říká František Kinský

Jeho předkové získali šlechtický titul už ve třináctém století a celé jeho jméno zní Maria František Emanuel Jan Silvestr Alfons hrabě Kinský z Vchynic a Tetova. Už třetí řadu provází v pořadu Modrá krev diváky historií a především současností šlechtických rodů spojených s českými zeměmi. Dokumentární seriál vysílá Česká televize každou středu. Jako host Interview ČT24 mluvil František Kinský například o tom, který rod by dnes usedl na český trůn, nebo proč loupežník Rumcajs škodil i skutečné aristokracii.
25. 1. 2023|

Dopravu v okolí areálu Škodovky v Kvasinách mají zklidnit radary. Zatím fungují na zkoušku

Obce podél příjezdových silnic do průmyslové zóny automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku trpí hustou dopravou. Starostové si vymohli alespoň osazení silnic radary pro úsekové měření rychlosti projíždějících aut. Slibují si od toho částečné zklidnění provozu. Některé z radarů už fungují, zatím ale jenom ve zkušebním režimu.
20. 1. 2023|

V cihelně v Kostelci nad Orlicí odhalují archeologové významné pohřební místo. Fungovalo tři tisíce let

Archeologové u Kostelce nad Orlicí skládají mozaiku jednoho z nejpozoruhodnějších pohřebních okrsků na východě Čech. V místní cihelně postupně rozpoznali tradici pohřebního místa, které fungovalo s přestávkami tři tisíce let. Takových míst bylo v Čechách objeveno jen několik, v Královéhradeckém kraji zatím jediné.
4. 1. 2022|

Archeologové objevili na Rychnovsku pozůstatky sídliště z období stěhování národů

Archeologové v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku nalezli sídliště z doby stěhování národů datované do 3. až 5. století našeho letopočtu. Takové v Podorlicku dosud nezkoumali. Pozoruhodné jsou podle nich také nálezy sídliště z období eneolitu a starší doby železné. Na výzkumu spolupracují archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK) a rychnovského muzea.
8. 9. 2021|

Archeologové objevili na Rychnovsku pravěké osídlení, mohlo by jít o unikátní nález

Archeologové u Domašína na Rychnovsku objevili pozůstatky sídliště, které patří s největší pravděpodobností kultuře se šňůrovou keramikou. Pokud analýzy potvrdí sídliště této kultury datované k roku 2000 před naším letopočtem, půjde o objev, který nemá v Česku obdoby. Archeologové v Česku dosud sídliště uvedené kultury neprozkoumali.
17. 5. 2020|

Zvoleného přísedícího nemůže předseda soudu odmítnout. Jeden to zkusil, teď mu vyčinil Nejvyšší soud

Předsedové soudu musí přijmout každého přísedícího, kterého zvolí zastupitelé. Rozhodl tak Nejvyšší soud, k němuž se obrátil kandidát na přísedícího z Kostelce nad Orlicí, kterého někdejší předseda rychnovského okresního soudu dvakrát odmítl.
15. 9. 2019|

Senior spadl z motorky na koleje, když přijížděl vlak. Na pomoc přispěchal jediný člověk, vytáhl ho včas

Za záchranu seniora, který spadl z motocyklu přímo před přijíždějící vlak, převzal Dalibor Voborník medaili od královéhradeckého policejního ředitele. Policie mu navíc nabídla práci ve svých řadách. Pětaosmdesátiletému Jiřímu Duškovi přišel pomoci jako jediný z cestujících, kteří na vlak na zastávce u přejezdu čekali. Jak říká, byla to pro něj samozřejmost – i přesto, že se na místě, odkud vůbec mohl pomoci, ocitl naprostou shodou náhod.
15. 6. 2019|