TÉMA

Strana svobodných občanů

Předvolební Zlín: na nové zastupitele čeká rekonstrukce Velkého kina i zimního stadionu

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení zlínského zastupitelstva. Zatímco dosluhující vedení města zacílilo na parkování v centru a opravilo tržiště Pod Kaštany, rekonstrukci Velkého kina se zahájit nepodařilo – a na nové zastupitelstvo čeká i otázka zimního stadionu.
17. 9. 2022|

Neutrální model Rakousku vyhovuje. Není jasné, jak by se osvědčil na Ukrajině, říká analytička Lizcová

Ukrajinský prezident Zelenskyj už vystoupil prostřednictví videokonference před desítkami parlamentů z celého světa. V Rakousku se mezitím vede debata, zda projev před tamními poslanci vůbec ukrajinskému prezidentovi umožnit. Země se totiž i nadále snaží držet svého statusu neutrality, na Rusko má navíc vazby část zdejší elity, upozorňuje analytička Zuzana Lizcová.
26. 3. 2022|

Steinmeier si jde pro druhý mandát, volit bude i exkancléřka či virolog. Kandidáta AfD vyloučí z CDU

Německé Spolkové shromáždění v neděli zvolí federálního prezidenta. Pokud se nestane něco nečekaného, bude ve funkci pokračovat stávající hlava státu Frank-Walter Steinmeier, kterému kromě vládní koalice slíbili podporu i opoziční konzervativci. Spíš než otázka, kdo bude stát v čele Německa dalších pět let, tak před volbou budila pozornost nominace jednoho ze tří Steinmeierových soupeřů, jenž kvůli kandidatuře zřejmě přijde o stranickou knížku. Samotnou volbu, které se coby delegátka spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko zúčastní mimo jiné i exkancléřka Angela Merkelová, ovlivnila pandemie, a oproti zvyklostem se nebude konat ve Spolkovém sněmu.
13. 2. 2022|

Pražská Uhříněves zůstává bez starosty. Nové vedení radnice by mohlo být zvoleno až v červnu

Pražská Uhříněves zůstane třetím měsícem bez starosty. Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní), který pozici starosty zastával, zastupitelstvo v březnu odvolalo a na středečním zasedání znovu nezvolilo, přestože byl jediným kandidátem. Rezignaci poté podala většina členů rady, včetně dvou místostarostů, kteří nyní zastávají starostenské kompetence. O dalším dění v Praze 22 se bude jednat. Noví radní by mohli být zvoleni na zasedání zastupitelů v červnu.
20. 5. 2021|

Trikolóra, Soukromníci a Svobodní půjdou do voleb spolu. Jsme otevřeni i pro další subjekty, řekl Klaus mladší

Trikolóra, Strana soukromníků ČR a Strana svobodných občanů budou společně kandidovat v podzimních sněmovních volbách. Ve čtvrtek podepsaly dohodu o dlouhodobé spolupráci, oznámili jejich předsedové na společné tiskové konferenci. Šéf Trikolóry Václav Klaus mladší řekl, že teprve podle podoby nového volebního zákona se rozhodnou, zda vytvoří volební koalici, či zda bude kandidovat jedna ze stran a ostatní ji podpoří.
4. 3. 2021|

Na proticovidových demonstracích se vládní nařízení porušila stokrát, zní od policie. Věc šetří i hygiena

Policie během nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze zaznamenala sedmdesát případů porušení vládních nařízení. České televizi to sdělil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Během páteční demonstrace, na které vzbudili pohoršení protestující s židovskými hvězdami, policisté zaznamenali dvacet čtyři porušení protiepidemických nařízení. Prohřešky protestujících se budou zabývat hygienické stanice, se svolavateli akce bude věc řešit pražský magistrát.
13. 1. 2021|

Na Pelhřimovsku zvítězil Chalupský za Svobodné. Porazil dlouholetého senátora Štěcha

Novým senátorem volebního obvodu Pelhřimov je podnikatel Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Získal 52 procent hlasů, a porazil tak svého protikandidáta, místopředsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), kterého volilo necelých 48 procent voličů. Volební účast ve druhém kole nepřesáhla 15 procent.
10. 10. 2020|

Ve Zlínském kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 14 stran

Zlínský kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na čtrnácti kandidátních listinách uchází 511 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Zlín a Uherské Hradiště.
4. 9. 2020|

Kriminalisté vyslechli Jakla i druhého aktéra potyčky. Oba tvrdí, že si začal ten druhý

Kriminalisté vyslechli oba aktéry potyčky v pražském metru z 25. května. Někdejší tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že ho jiný spolucestující napadl. Ten se však sám přihlásil policii a řekl, že sice Jakla urazil, ale fyzicky první zaútočil právě Klausův spolupracovník.
10. 6. 2019|