TÉMA

Pavel Filip

Reportéři ČT: Není krádež jako krádež. Rodina čekala téměř 30 let na vrácení obrazu od Toyen

Z domu rodiny Filípkovy byl v roce 1992 ukraden obraz Severní krajina, který namalovala uznávaná surrealistická malířka Toyen. I když byl v seznamu umění hledaného Interpolem, prošel rukama zloděje, galeristů, obchodníků s uměním i sběratelů. K majitelům se dílo v hodnotě desítek milionů korun vrátilo až nedávno, přestože „se našlo“ už před dvaceti lety. Po stopách obrazu se pro Reportéry ČT vydala Jana Neumannová.
1. 12. 2020|

Napřed byli premiéři dva, pak vláda po pěti měsících padla. Teď má Moldavsko další nový kabinet

Moldavský parlament schválil složení a program nové vlády. V jejím čele stojí Ion Chicu, bývalý ministr financí a poradce proruského prezidenta Igora Dodona. Pro nový kabinet hlasovalo 62 z celkových 101 poslanců, podpořili ho zástupci socialistů a Demokratické strany (PDM). Zemí od únorových voleb zmítá politický chaos, nějakou dobu proti sobě dokonce stáli dva prezidenti a dvě vlády.
14. 11. 2019|

Moldavský ústavní soud odvolal prezidenta. Ve lhůtě nesestavil vládu a nerozpustil parlament

Moldavský ústavní soud zbavil úřadu prezidenta Igora Dodona, který odmítl rozpustit parlament, jak mu ukládá ústava. Úřadující hlavou státu soud zároveň určil dosavadního premiéra Pavla Filipa, informují zahraniční tiskové agentury. Filip následně rozpustil parlament a na 6. září ohlásil předčasné volby, uvedla místní televize.
9. 6. 2019Aktualizováno9. 6. 2019, 11:28|