TÉMA

Česká Skalice

Policie navrhla zastavit stíhání v případu dvojnásobné vraždy na Náchodsku

Policie navrhla státnímu zastupitelství zastavit trestní stíhání muže obviněného z červnové dvojnásobné vraždy na Náchodsku. Šestatřicetiletý muž nebyl podle znaleckého posudku z oboru psychiatrie a psychologie v době činu příčetný a není schopen účasti v trestním řízení. Vyplynulo to z informací, které ve čtvrtek policie zveřejnila na webu.
3. 11. 2022|

Začaly práce na obchvatu Jaroměře. Stavba za 688 milionů korun má být hotová za dva roky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek odpoledne oficiálně zahájilo dlouho připravovanou stavbu obchvatu dvanáctitisícové Jaroměře na Náchodsku. Obchvat po severním okraji města odvede z Jaroměře tranzitní dopravu ve směru z Hradce Králové na Náchod a Polsko. Řidičům by měl začít sloužit v roce 2024. Obchvat postaví společnost Metrostav Infrastructure za 688 milionů korun bez daně. Předpokládaná cena před soutěží byla 863 milionů korun.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:49|

Česká Skalice se marně snaží pronajmout autokemp u Rozkoše. Zvažuje jeho prodej

Pokus o největší obchodní transakci v historii České Skalice na Náchodsku nevyšel. Pronajmout investorovi na 30 let městský kemp u přehrady Rozkoš, jeden z největších v zemi, se radnici ani napodruhé v koncesním řízení nepodařilo. Nikdo se nepřihlásil.
4. 7. 2022|

Policie obvinila muže z obce u České Skalice z vraždy rodičů

Policisté od páteční noci vyšetřují případ dvojnásobné vraždy na Náchodsku. V sobotu kriminalisté obvinili pětatřicetiletého muže z vraždy rodičů v rodinném domě v obci u České Skalice. Podle mluvčí policie Ivy Kormošové ho zadrželi na místě činu. V sobotu odpoledne na podezřelého soud uvalil vazbu.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 14:31|

Muzeum Boženy Němcové slaví výročí. Připomene i režiséra filmu Babička Moskalyka

Literární Muzeum Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku otevřelo dvě nové výstavy. Jedna připomíná 90. výročí založení muzea a druhá život a dílo režiséra Antonína Moskalyka, který v České Skalici natočil známý film Babička. Muzeum v současné podobě bylo založeno s cílem zachovat odkaz Boženy Němcové a je nejrozsáhlejší svého druhu v Čechách, uvedla vedoucí odboru kultury Martina Zálišová.
18. 5. 2021|

Vila, kde režíroval Václav Havel, je k prodeji

Památkově chráněná Vila Čerych v České Skalici je na prodej za dvacet osm milionů korun. Podle ředitelky Nadace rozvoje občanské společnosti Taťány Plecháčkové, která momentálně vilu vlastní, nehrozí, že by se vila, proslavená filmem Odcházení v režii Václava Havla, dostala do nesprávných rukou. Posláním vily ve stylu art deco je i nadále sloužit jako osvětové, vzdělávací a kulturním centrum, což je i jednou z podmínek prodeje. Vilu i přilehlou zahradu využil v roce 2010 pro natáčení snímku Odcházení v roli filmového režiséra bývalý český prezident Václav Havel.
20. 4. 2021|

Česká Skalice dokončila první část rekonstrukce náměstí. Má opravenou kašnu i nové chodníky

Česká Skalice na Náchodsku ukončila první etapu rekonstrukce Husova náměstí. Ta se týkala hlavně centrální části prostoru. Stavbaři vybudovali nové chodníky, obnovená je zeleň, opravená kašna, vznikl nový kamerový systém či osvětlení. Rekonstrukce vyšla město na 26 milionů korun. Druhá etapa se bude týkat renovace horní části náměstí. Vzhledem k aktuální situaci ale není jasné, kdy k tomu dojde. „Pokračujeme v projektování, v rozpočtu na příští rok se ale zatím s druhou etapou nepočítá, není to na pořadu dne. Zbytné věci musíme odložit,“ uvedla starostka Zuzana Jungwirthová.
16. 12. 2020|

Koronavirem se v Česku nakazilo 434 lidí, přibylo 90 případů. Podle Prymuly poroste jejich počet ještě měsíc

Oproti pondělnímu večeru je v České republice 90 nových případů nákazy koronavirem. K úternímu večeru se tedy zvýšil počet nakažených na 434. Podle předsedy krizového štábu Romana Prymuly poroste počet lidí s nemocí COVID-19 ještě nejméně měsíc. Aby tak dlouho vydržely léky, zakázala vláda jejich reexporty, tedy vývoz léčiv dovezených do České republiky.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 23:29|

„Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let“

Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let, anebo ještě později, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší, napsala Božena Němcová téměř deset let před svou smrtí. Spisovatelku, která si nesmrtelnost zajistila prózou Babička, pravděpodobně v tu chvíli nenapadlo, že si toto přání budou lidé se zájmem číst i za zmíněná dvě století, která 4. února od jejího narození uplynou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 08:01|

Do Jaroměře se sice vrátily vlaky, utrpení cestujících ale nekončí. Náhradní autobusy pojedou až do Police

Do Jaroměře opět jezdí vlaky. Rekonstrukce nádraží ale zdaleka není u konce a stanice ani není průjezdná. Zatím tedy jezdí vlaky pouze směrem do Hradce Králové, zatímco na tratích do Liberce i Trutnova trvá výluka. Dálkoví cestující tedy musí nadále přestupovat do autobusů. A protože v oblasti začínají zase jiné výluky, na některých trasách se tak situace spíše zhoršila.
25. 10. 2019|

Šťastná to změna? Muzeum Boženy Němcové čelí budoucnosti i kritice

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici prochází změnami, o kterých část veřejnosti mluví jako o likvidačních, jiní v nich naopak spatřují oživení a snahu přilákat víc návštěvníků. Kritika vyčítá, že muzeu chybějí odborníci a obává se o tamní sbírky. Radnice, tedy zřizovatel, tyto připomínky odmítá. Lidé se prý mohou těšit na nové expozice i krátkodobé výstavy.
6. 6. 2019|