TÉMA

Audit zemědělských dotací

Čekání na evropský audit zemědělských dotací se protáhne. Brusel žádá další podklady

Evropská komise si vyžádala další podklady od českých úřadů k vypracování finální zprávy druhého auditu vyplácení zemědělských dotací. Dokončení dokumentu zabývajícího se mimo jiné proplácením projektů holdingu Agrofert se tak znovu oddálí. Česko má na zaslání podkladů dva měsíce. Poté začne znovu běžet půlroční lhůta pro vypracování finální zprávy.
13. 7. 2020|

Babiš se omluvil, že označil europoslance za vlastizrádce

Premiér Andrej Babiš (ANO) se omluvil českým europoslancům Mikuláši Peksovi (Piráti) a Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL) za to, že je označil za vlastizrádce. Na Twitteru připustil, že slova, která pronesl, když oba europoslanci přijeli s delegací z Bruselu, byla přehnaná. Delegace se zajímala o údajný Babišův střet zájmů.
3. 3. 2020|
Interview ČT24

Jourová v Bruselu obstála a má šanci dosáhnout na požadované portfolio, soudí Fischer

Česká nominantka do nové Evropské komise Věra Jourová není v Bruselu neznámou figurou, jako eurokomisařka obstála a má šanci dosáhnout na některé z portfolií, o něž Praha jeví zájem. V Interview ČT24 to prohlásil senátor a někdejší diplomat Pavel Fischer (nestr.). Česko už deklarovalo, že by rádo zodpovídalo za oblast vnitřního trhu, obchodu nebo digitální ekonomiky.
31. 7. 2019|
Interview ČT24

I kdyby byly v auditní zprávě chyby, je Babišův střet zájmů zjevný, říká europoslanec Polčák

Českou politikou otřásá návrh auditní zprávy, která se týká údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Byť Babiš a ministři za jeho hnutí zpochybňují dokument z hlediska obsahového i formálního, podle europoslance Stanislava Polčáka (STAN) je její základ těžko zpochybnitelný. V Interview ČT24 vyjádřil Polčák přesvědčení, že je Babišův střet zájmů očividný a případné faktické nepřesnosti na tom nic nemění.
7. 6. 2019|