TÉMA

Brigitte Bierleinová

Rozšíření EU o Severní Makedonii a Albánii se odkládá. Několik států zablokovalo přístupové rozhovory
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se na dvoudenním summitu neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek prohlásil, že pro návrh byla velká většina zemí, k potřebné jednomyslnosti to ale nestačilo. Zástupci obou států dávají najevo zklamání, stejně jako český premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je to špatný signál pro celý region západního Balkánu.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 17:00|
Rakouský prezident jmenoval přechodnou vládu nestraníků, je v ní šest mužů a šest žen
Rakouský prezident Alexander Van der Bellen jmenoval novou přechodnou vládu kancléřky Brigitte Bierleinové. Kabinet, který tvoří nestraničtí odborníci, má zemi vést až do doby, než bude po zářijových předčasných volbách sestavena nová vláda. Bierleinová je vůbec první ženou v čele rakouské vlády.
3. 6. 2019|
Rakousko bude mít první kancléřku. Prezident pověřil předsedkyni ústavního soudu Bierleinovou
Přechodnou rakouskou vládu by měla vést dosavadní předsedkyně ústavního soudu Brigitte Bierleinová. Sestavením kabinetu ji pověřil prezident Alexander Van der Bellen. Bierleinová, která se tak zřejmě stane první kancléřkou v historii Rakouska, by měla stát v čele vlády do předčasných voleb, které jsou plánovány na září.
30. 5. 2019Aktualizováno30. 5. 2019, 16:29|