TÉMA

Omaha

Severní naběračka, Oháňka nebo Démon. Znáte názvy pro souhvězdí v jiných kulturách?

Léto je ideálním obdobím pro pohled na hvězdy. Astronomové se roku 1930 rozhodli, že budou respektovat 88 souhvězdí, přičemž jejich jména i poloha vycházejí z antické tradice. Jiné kultury než evropská ale na obloze viděly zcela jiné tvary a také jim dávaly úplně odlišná jména.
17. 8. 2020|

Světoví lídři oslavili v Normandii hrdiny Dne D. Macron vzpomněl i československé vojáky

Váleční veteráni a světoví politici si v Normandii připomněli 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk. Oslavy zahájili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová, v obci Ver-sur-Mer se účastnili položení základního kamene budoucího britského památníku. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa aktéři vylodění v Normandii „získali zpět toto území pro civilizaci“. Francouzský prezident později na vojenském hřbitově v Colleville-sur-Mer připomněl i československé vojáky, kteří se operace Overlord 6. června 1944 účastnili.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 19:12|

Americký hřbitov v Normandii, to je velkolepá pocta vojákům Dne D

Krátce střižený trávník, na něm tisíce bílých křížů a několik stovek Davidových hvězd, které ze strmého skalnatého útesu shlížejí na pláž Omaha. Na místo nejtvrdších bojů, které se odehrály 6. června 1944. Americký hřbitov u městečka Colleville-sur-Mer na severozápadě Francie připomíná tiše, ale velkolepě památku vojáků, kteří položili životy za osvobození Evropy od nacistů.
6. 6. 2019|

Snažil jsem se dělat to, na co jsem byl školený, vzpomíná medik na masakr v Normandii

Váleční veteráni ve čtvrtek oslaví 75 let od vylodění Spojenců v Normandii. Hitlerův Atlantický val tehdy prolomili vojáci ze třinácti zemí včetně Československa. Syn amerického prezidenta Theodora Roosevelta tam za osvobození Evropy bojoval po boku potomků původních obyvatel Spojených států.
5. 6. 2019|

Výsadek z Plzně rozbil kemp v Normandii, aby si připomněl vylodění Spojenců

Plzeňský Military Car Club se po pěti letech zúčastní oslav k výročí vylodění Spojenců v Normandii. Jeho členové postavili nedaleko pláže Omaha retro kemp americké armády. V Arromanches pak nebudou chybět na odhalení pamětní desky Československé samostatné obrněné brigády.
3. 6. 2019|

Spojenci mířili z Normandie do Plzně. Cestou zpět jim plzeňský klub vzdává hold

Plzeňský Military Car Club se po pěti letech znovu zúčastní oslav k výročí vylodění Spojenců v Normandii. Ve středu vyrazily z Plzně na cestu dlouhou 1200 kilometrů tři kamiony s historickými vozidly. Letos se do akce zapojí rekordních 140 členů klubu, většina jich odjede v pátek. Nedaleko pláže Omaha vybudují i retro kemp americké armády.
29. 5. 2019|