TÉMA

Odvolání ministra kultury

Ministerstvo kultury se omluvilo Fajtovi za odvolání z čela Národní galerie

Ministerstvo kultury se omluvilo bývalému řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi za loňské odvolání z funkce. V textu, který úřad zveřejnil, stojí, že tehdejší ministr Antonín Staněk (ČSSD) uvedl jako důvody Fajtova odvolání informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 23:00|

Babiš řekl Zemanovi, že chce dodržovat koaliční smlouvu. Šmarda podle premiéra není ideální kandidát na ministra

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na Hradě znovu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili spolu o situaci na ministerstvu kultury. Prezident odmítá přijmout demisi ministra Antonína Staňka a jmenovat místo něj Michala Šmardu (oba ČSSD). Sociální demokracie kvůli tomu hrozí odchodem z kabinetu.
11. 7. 2019Aktualizováno11. 7. 2019, 19:22|

Staněk zůstává ministrem i dva týdny po návrhu na odvolání, další týdny ho ještě čekají

Uplynuly dva týdny od okamžiku, kdy prezident Miloš Zeman dostal návrh na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) – návrh, kterému musí hlava státu podle ústavy vyhovět. Staněk přesto stále zůstává ve vládním křesle. Zeman se sice chystá sejít s kandidátem na nového ministra Michalem Šmardou (ČSSD), kterého by pak měl jmenovat místo Staňka, ale až na konci června.
14. 6. 2019|

Prezident nepřijal demisi ministra kultury Staňka. Babiš hodlá navrhnout jeho odvolání

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Oznámil mu to v úterý na schůzce na Pražském hradě, informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Důvodem nepřijetí demise je podle něj to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení. Předseda ČSSD Jan Hamáček požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka a aby prezident místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu. Prezident poslal Babišovi dopis, v němž navrhuje další postup. Babiš uvedl, že o Staňkovo odvolání požádá, nominaci Šmardy ale označil za zvláštní.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 23:06|