TÉMA

Marilyn Monroe

Zlatého lva v Benátkách nakrmí Marilyn Monroe či Aronofsky. Česká produkce ho pozoruje zpovzdálí

V Benátkách začíná nejstarší filmová přehlídka na světě. Chybět na ní nebudou ani zástupci české kinematografie, tuzemských stop je tentokrát ve festivalovém programu více, byť žádné v hlavní soutěži. Na červený koberec se chystají i hollywoodské hvězdy. Benátská přehlídka chce připomenout ale také filmaře, kteří přijet nemohou, protože čelí perzekuci či válce.
31. 8. 2022|

Warholův portrét Marilyn Monroe je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Slavný portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se prodal v aukční síni Christie's v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století. Dílo bylo součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici celkem 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.
10. 5. 2022|

Harold Lloyd soutěžil o pozici nejlepšího komika. Stal se boháčem, upadl v zapomnění a po smrti oslovil nové generace

Patřil mezi trojici nejoblíbenějších komiků své doby a fanoušci éry němé grotesky se dodnes přou, které místo mu v ní patří. Z nuzných rodinných poměrů se vyhoupl na pozici jednoho z nejbohatších mužů Hollywoodu. Přesto je dnes oproti svým slavným legendárním kolegům mnohem méně znám a jednu dobu byl prakticky zapomenut. Před 50 lety zemřel Harold Lloyd.
8. 3. 2021|

Umělá inteligence rozpohybovala Monu Lisu. Takhle by se smála La Gioconda

Technologie nazývaná deepfake je schopná vytvářet zcela realistická videa lidí, předmětů i situací, které neexistují, nebo je ukazovat v jiných kontextech. Programátoři nyní ukázali demonstraci se slavnou Monou Lisou.
28. 5. 2019|