TÉMA

Měchenice

Ano supermarketu i automatům, ne parkovišti a kostkám. Čtyři obce uspořádaly referenda

Ve středočeských Měchenicích může vzniknout supermarket, v jihomoravských Holubicích zase casino i s videoloterijními terminály. Nezávazné „ne“ potom řekli obyvatelé pražských Běchovic na otázku, která se týkala stavby nového parkoviště u frekventované Českobrodské ulice. V Lovčicích pak upřednostnili jako povrch silnice asfalt před kostkami. Místní referenda se v obcích konala souběžně s volbami do Evropského parlamentu.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 19:43|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Češi první den rozhodovali o složení evropského sboru. K urnám smí znovu v osm ráno

Úderem dvaadvacáté hodiny se v Česku zavřely volební místnosti. Znovu se otevřou v sobotu osm ráno, a voliči budou mít až do dvou odpoledne příležitost rozhodnout o složení Evropského parlamentu. Výsledky ovšem nebudou zveřejněny krátce po volbách, Český statistický úřad musí počkat až do nedělního večera, kdy skončí hlasování ve všech zemích Unie.
24. 5. 2019Aktualizováno24. 5. 2019, 22:16|

Nejen eurohlasování. V Česku se uskuteční i tři obecní referenda: o supermarketu, silnici a kasinu

O výstavbě supermarketu, novém asfaltovém povrchu silnice nebo hracích automatech v kasinu budou občané rozhodovat ve třech obecních referendech, která se konají společně s volbami do Evropského parlamentu. Konkrétně v Lovčicích na Hodonínsku, v Měchenicích u Prahy a také Holubicích na Vyškovsku. Třetí obec podle ministerstva vnitra referendum nenahlásila, přestože jí to ukládá zákon. Starosta Holubic však tvrdí, že povinnost splnil.
23. 5. 2019|