TÉMA

Český svaz včelařů

Kvůli nemocem stoupá cena včelstev. Úly se tak stávají terčem zlodějů

V Česku výrazně přibylo krádeží včelstev. Podle odborníků si včelaři kradou úly navzájem. V posledních letech totiž kvůli nemocem, především varroáze, včely vymírají. Ceny nových úlů i jejich osazenstev jsou kvůli tomu stále vyšší, právě proto se také stávají stále častěji terčem zlodějů.
30. 8. 2023|

Na Moravě a ve Slezsku letos bude málo medu. Může za to počasí i úhyny včel

Včelaři na Moravě a ve Slezsku vytočili výrazně méně medu než v předchozích letech, koupit domácí produkt tak v těchto oblastech bude těžší. Na vině je nejen mírný a nestabilní průběh zimy a následné střídání teplot na jaře, ale také velký zimní úhyn včelstev. České televizi to řekl předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska.
1. 7. 2023|

V Česku přes zimu uhynul rekordní počet včelstev, může se to promítnout do cen medu

V tuzemských úlech uhynul přes zimu rekordní počet včelstev. Za úbytkem stojí hlavně infekční nemoc varroáza, kterou způsobují roztoči. Podle průzkumu Českého svazu včelařů zahubila na čtvrt milionu včelstev, to je víc než třetina všech evidovaných. Uškodily jim taky mrazy v uplynulých dnech. V důsledku by mohl zdražit med.
8. 4. 2023|

Českého medu bude letos nejspíš zase nedostatek, i kvůli chladnému dubnovému počasí

Pokud se počasí v následujících dvou týdnech nezlepší, bude tuzemského medu pravděpodobně i letos málo. Cena by se přesto mohla udržet na loňském průměru 170 korun za kilo. Podle Českého svazu včelařů se produkce medu bude odvíjet především od počasí, ale i stavu včelstev po zimě. Tuzemský med je v posledních dvou letech nedostatkovým zbožím. Loňská sezona byla podle předsedkyně svazu Jarmily Machové dokonce nejslabší za 50 let.
16. 4. 2021|

Tuzemského medu bude nejspíš málo. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za 50 let

Domácího medu bude málo a jeho cena může stoupat. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za posledních 50 let. Trápí je malá snůška a malé množství medu. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí.  Mezi včelaři jsou i obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí.
26. 7. 2020|

Včely trápí hlad. Chybí jim rostliny, které mají dostatek nektaru

Nejenom sucho a nemoci, ale i nevhodná výsadba trápí včely v Česku. Zemědělci stále častěji pěstují rostliny, které dávají méně nektaru. To může podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně v budoucnu oslabit celá včelstva. Už loni jich asi jedna pětina uhynula, nebyla dost odolná vůči virům.
14. 7. 2020|

Zemědělec neoznámil postřik řepky. Včelařům v okolí Šenova uhynula včelstva

Zhruba desítce včelařů z okolí Šenova na Ostravsku uhynula včelstva, podle chovatelů kvůli postřiku řepkových polí. Ten údajně provedl jeden z tamních zemědělců v noci, aniž by o tom včelaře předem informoval. Ti tak nemohli okamžitě zareagovat. Případem se už zabývá státní veterinární správa.
22. 5. 2019|