TÉMA

Šípy

Moravské šípy staré čtyři tisíce let sloužily k zabíjení lidí. Prokázaly to experimenty brněnských archeologů

Pravěké šípy ze sbírek Městského muzea a galerie v Holešově na Kroměřížsku staré zhruba čtyři tisíce let byly vyrobeny k usmrcení lidí. Vyplývá to z výzkumu vědců z brněnské Masarykovy univerzity. Muzeum má ve sbírce 189 různě starých hrotů, 158 z nich pochází z vykopávek na pohřebišti v území dnešní holešovské průmyslové zóny.
25. 1. 2023|

Norská policie pochybuje, že útočník z Kongsbergu bral obrat k islámu vážně

Norská policie pochybuje o tom, že muž, kterého podezřívá ze středeční vraždy pěti lidí v norském městě Kongsberg, bral vážně svůj obrat na islámskou víru. Podle policie dosavadní vyšetřování posiluje hypotézu, že útok lukem a šípy souvisel se špatným duševním stavem muže. Norská tajná služba PST dříve uvedla, že útok nese znaky teroristického činu.
16. 10. 2021|

Zásah šípy přímo do srdce. Tajemný případ, který šokoval Pasov, má už pět obětí

Německou policii už od víkendu zaměstnává takřka mysteriózní případ. V jednom z penzionů v bavorském Pasově se našla těla tří lidí, kteří byli zastřeleni šípem. V pokoji se také našly tři kuše. Vyšetřovatelé navíc později objevili dvě další těla v Dolním Sasku, a to v bytě jedné z pasovských obětí. Podle posledních zjištění mohlo jít o případ rozšířené sebevraždy. První tři oběti byly zřejmě členy rytířského spolku a věnovaly se historickému šermu.
14. 5. 2019|