TÉMA

Abdullah Abdullah

Novinář musí na frontě vydržet víc než voják. Hrůzy z války je třeba vidět, míní reportér Vlach

Novináři nemusí na rozdíl od vojáků střílet a zabíjet, přesto to mají podle Tomáše Vlacha na frontě v lecčem těžší. Nejsou součástí žádné struktury a v některých situacích si musejí poradit sami, třeba když jim hrozí zatčení nebo únos, říká válečný reportér a bývalý voják, který se věnoval konfliktům v Afghánistánu i na Ukrajině, kde nedávno natáčel také umučená těla padlých vojáků. Je potřeba, aby to svět viděl, vysvětluje. V podcastu Background ČT24 popisuje i práci humanitárního pracovníka nebo vzpomínky z převozu uzbeckých dětí do Česka.
30. 3. 2023|

Prezident Ghaní opustil Afghánistán. Z Kábulu odstartovalo první letadlo s Čechy a místními spolupracovníky

Afghánský prezident Ašraf Ghaní opustil zemi. Podle agentury Reuters je v Tádžikistánu, přesné místo ale odmítla jeho kancelář z bezpečnostních důvodů oznámit. Sám Ghaní později na Facebooku napsal, že zemi opustil, aby zabránil krveprolití. Kde je, ale také nesdělil. Bojovníci Talibanu mezitím vstoupili do prezidentského paláce. Mluvčí hnutí Suhajl Šahín předpokládá, že k pokojnému předání moci v zemi dojde během následujících dní. Z Kábulu před 23:30 vystartovalo první letadlo, na jehož palubě je 46 Čechů a místních spolupracovníků.
15. 8. 2021Aktualizováno15. 8. 2021, 23:29|

Afghánská vláda jedná s Talibanem. V Kataru začaly mírové rozhovory

V Kataru začala dlouho očekávaná mírová jednání představitelů afghánské vlády a radikálního hnutí Taliban. Rozhovory mezi vládou v Kábulu a islamistickým povstaleckým hnutím jsou součástí dohody, již v únoru s radikální skupinou uzavřely Spojené státy. V úvodních prohlášeních šéfové obou jednajících stran potvrdili jako cíl zajištění mírového, stabilního Afghánistánu. Podle politického šéfa Talibanu musí být nezávislý a mít islámský systém.
12. 9. 2020|

Prezidentské volby v Afghánistánu provází násilí, exploze zranila 15 lidí

V Afghánistánu se v sobotu ráno otevřely volební místnosti. Prezidentské volby provází zvýšená bezpečnostní opatření a obavy z volebních podvodů. Asi hodinu po začátku hlasování zranila exploze u volební místnosti v jihoafghánském Kandaháru patnáct lidí. Žádná skupina se ale k útoku nepřihlásila, uvedl vysoce postavený vládní činitel. Podle agentury Reuters se před volbami registrovalo více než devět milionů voličů. Hlavními favority jsou dosavadní prezident Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 10:25|

Ozbrojenci v Kábulu zavraždili novinářku a politickou poradkyni Mangalovou

Bývalá afghánská televizní reportérka Mína Mangalová, která působila jako poradkyně afghánského parlamentu, byla o víkendu zavražděna v metropoli Kábulu. Kdo za činem stojí, není jasné. Afghánští politici a organizace zasazující se za práva žen zločin důrazně odsoudili a vyzvali úřady, aby případ urychleně vyšetřily a viníky přísně potrestaly, napsal zpravodajský server BBC.
13. 5. 2019|