TÉMA

Jmelí

Brněnští vědci vyvinuli postřik proti jmelí. Kvůli parazitu odumírají tisíce stromů

Nový postřik pro hubení jmelí bílého vyvinuli vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Pomoci by mohl tisícům stromů, které v létě kvůli parazitické rostlině usychají. Ta jim totiž odebírá živiny i vodu. Vědci přípravek testují druhou sezonu, experimenty zatím ukázaly úspěšnost přes 90 procent.
12. 12. 2019|

Jmelí se rychle šíří. Moravskoslezský kraj chce kvůli škůdci změnit zákon

Moravskoslezský kraj chce předložit změnu v zákoně kvůli přemnoženému jmelí v regionu. Napadených stromů stále přibývá a dřeviny kvůli škůdci po čase umírají. Jmelí se dokonce začalo objevovat i na stromech, na kterých dříve nerostlo. Změna zákona má radnicím pomoci v boji s touto poloparazitickou rostlinou, majitelům stromů by totiž mohly likvidaci jmelí nařídit.
19. 6. 2019|

Vědci vyvinuli nový postup likvidace jmelí. Cizopasná rostlina ničí stromy hlavně na Moravě

Tisíce stromů na Moravě likviduje cizopasné jmelí bílé. Podle arboristy z Mendelovy univerzity v Brně Jiřího Rozsypálka jde o závažný problém, protože významně limituje životnost a také použitelnost stromů jak ve městech, tak v hospodářských lesích. Jmelí odebírá stromům vodu, kvůli tomu koruny hostitelského stromu prosychají, uvedl. Vědci letos v zimě úspěšně otestovali novou možnost likvidace jmelí bez vlivu na hostitelský strom.
6. 5. 2019|