TÉMA

Opatovice

ŘSD otevřelo další úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova na Chrudimsku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek otevřelo další úsek dálnice D35 v Pardubickém kraji z Časů do Ostrova na Chrudimsku. Navazuje na část Opatovice–Časy. Celková délka D35 v regionu se tak prodloužila na více než 30 kilometrů.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 16:59|

Údolí ustoupilo vodě. Archivní snímky ukazují, jak se stavěla opatovická přehrada

Přehrada Opatovice vznikla před padesáti lety zatopením sedmdesáti hektarů údolí říčky Malé Hané. Projekt i stavba vodního díla vznikly ve vysokém tempu. V srpnu 1968 byl zfinalizován projekt a již o rok později se díky stavebnímu povolení začalo na Vyškovsku stavět. Stavba samotná byla ukončena v roce 1972, tedy čtyři roky od vzniku projektu. Na přelomu století se ukázalo, že dokumentace neodpovídá realitě, a v roce 2017 tak Povodí Moravy snížilo hladinu a začalo s rekonstrukcí, která byla dokončena v únoru 2019. Hlavním důvodem bylo zajištění větší bezpečnosti. Opatovická přehrada během svého provozu nicméně nezaznamenala žádné významné problémy a spolehlivě slouží i dnes.
23. 9. 2021|

Olomoučtí úředníci udělili výjimku z emisních limitů elektrárně Chvaletice. Tu první zrušilo ministerstvo

Krajský úřad Olomouckého kraje udělil elektrárně Chvaletice výjimku z emisních limitů. Rozhodoval už podruhé, první výjimku totiž ministerstvo životního prostředí zrušilo. Úředníci oproti předchozí žádosti v nové výjimce snížili limit na rtuť z 25 na 23 mikrogramů na metr krychlový a limit na oxidy dusíku ze 195 na 190 mikrogramů na metr krychlový. Zároveň se zkrátila lhůta pro splnění limitů na obě znečišťující látky z osmi na šest let, uvedl mediální zástupce Elektrárny Petr Dušek. Vyjádření zástupců ekologických organizací ČTK zjišťuje.
23. 7. 2021|

Vlaky proti stromům. SŽDC chce stavět trať, místní brání kaštanovou alej

Spor Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a spolku občanů Kaštanka už roky brzdí slibované zdvojkolejnění železniční tratě z Hradce Králové do Opatovic ve směru na Pardubice. Proti záměru investora totiž místní obyvatelé podali námitky a brání stromy rostoucí u dráhy.
10. 9. 2019|

Dálniční oddělení bez dálnice. I přesto mají policisté z Vysokého Mýta hodně práce

Ve Vysokém Mýtě má policie dálniční oddělení bez dálnice. Základna totiž vznikla ještě předtím, než se začala stavět dálnice D35. Zatímco hlídky tam fungují už tři roky, stavba je teprve v začátcích. Bagry a buldozery momentálně odkrývají hlínu z polí, přes které povede budoucí autostráda.
28. 4. 2019|