TÉMA

Aiko

Česko bude na Eurovizi reprezentovat zpěvačka Aiko

Zpěvačka Aiko uspěla v národním kole diváckého hlasování soutěže Eurovize, postoupila tak do mezinárodního semifinále jako reprezentantka Česka. V soutěži se představila se svou písní Pedestal. O vítězný titul se bude ucházet v květnu ve švédském Malmö sedmatřicet zástupců zemí Evropské vysílací unie.
13. 12. 2023|

Češi vybírají zástupce na Eurovizi, kandidátů je sedm

Sedm tuzemských interpretů bude bojovat o postup do mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest. Mezi finalisty jsou Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin. Diváci mohou reprezentanta Česka pro rok 2024 vybírat od pondělí 4. prosince, kdy se uskutečnilo národní kolo. Na výběr vítěze mají sedm dní.
5. 12. 2023|

Odchází císař míru, ať žije císař harmonie! Japonský trůn opouští pětaosmdesátiletý Akihito

Ve středu se probudí Japonci do éry harmonie a krásy. Období Reiwa, jak se bude říkat vládě devětapadesátiletého císaře Naruhita, bude čelit klimatickým změnám i proměnám společnosti. Ale co si o tom nový panovník myslí, ještě není jasné. Dosud byly jeho názory upozaďovány ve prospěch jeho otce, císaře Akihita, který k 30. dubnu abdikoval. „Císař Akihito se soustředil na to, aby dával naději tam, kde to bylo potřeba. To byla velká změna. Ale od Naruhita a jeho rodiny se čeká, že se lidem přiblíží ještě víc,“ říká v rozhovoru pro web ČT24 japanolog žijící v Tokiu Petr Holý.
30. 4. 2019|