TÉMA

Pavel Zatloukal

„Jako na nádvoří renesančního paláce v Itálii,“ říká historik. Unikátní hydroelektrárně v Háji je sto let

Vodní elektrárna, jakou není možné vidět nikde jinde v Česku – i tak by se dala popsat ta v Háji u Mohelnice. Unikátní stavba, která je spolu s nedalekou vilou rodiny Plhákových národní kulturní památkou, nedávno oslavila sto let. Obě stavby navrhli architekti Josef Štěpánek a Bohuslav Fuchs, ovšem v době, kdy teprve začínali. Elektrárnu, vilu i těžký osud rodiny Plhákových nově představuje výstava „Pohnutá historie. Elektrárna a vila v Háji u Mohelnice“ v Muzeu moderního umění v Olomouci. Výstava potrvá do 4. června.
30. 3. 2023|

Nová olomoucká tramvaj upozorní na překážky na trati. Dopravní podnik za ni zaplatil 28 milionů

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) pořídil za 28 milionů korun novou tramvaj, která je vybavena moderními systémy zvyšujícími bezpečnost provozu i pohodlí cestujících. Do ulic města má vyjet už tento týden. „Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 15:47|

Senát ocenil medailemi šéfa BIS Koudelku, architektku Jiřičnou nebo skladatele a textaře Suchého

Senát v úterý při příležitosti Dne české státnosti rozdal stříbrné medaile významným českým osobnostem. Ocenění si převzali například pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná nebo dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý. Stříbrné medaile, které Senát uděloval už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 20:37|

Středoevropské fórum získá futuristický vzhled. Stavět se bude podle původního návrhu

Dlouho plánovanou expozici středoevropského výtvarného umění (SEFO) vybuduje Muzeum umění definitivně v proluce v Denisově ulici, a to podle původního návrhu architekta Jana Šépky. Rozhodnutí v pátek oznámilo vedení muzea a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na stavbu výjimečné expozice futuristického vzhledu loni v lednu vláda uvolnila 593 milionů korun.
11. 9. 2020|

Trestní oznámení kvůli SEFO policie odložila. Bývalí ředitelé muzea údajně trestný čin nespáchali

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa a Pavla Zatloukala, které před odchodem z funkce ministra kultury podal Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Projekt se připravuje už zhruba deset let a vláda na něj uvolnila 600 milionů korun. Podle policie se trestný čin nestal.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 11:53|

Rozhodnutí o řediteli Muzea umění bude na novém ministrovi, předpokládá Soukup

O řediteli Muzea umění v Olomouci pravděpodobně rozhodne až nový ministr kultury, kterého šéf ČSSD Jan Hamáček oznámí na konci měsíce. Řekl to Michal Soukup, kterého nedávno ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal z funkce ředitele muzea. Soukup tvrdí, že je jeho odvolání neplatné, protože si rozhodnutí ministerstva nepřevzal. Ministr Staněk ve středu oznámil, že z vedení resortu odejde k poslednímu květnu.
16. 5. 2019|

Ministr kultury Staněk podal trestní oznámení i na dva exředitele olomouckého Muzea umění

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na nedávno odvolaného ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa a na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Ten vedl muzeum 23 let a řadí se mezi přední historiky umění. Zatloukal odmítl, že by se za jeho vedení dělo v Muzeu umění cokoliv nezákonného.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 14:40|