TÉMA

Bank of China

Největší čínské banky zečtyřnásobily půjčky v Rusku. V jüanech

Rusku, na nějž Západ po obnovené invazi Moskvy na Ukrajinu uvalil sankce, největší čínské banky půjčily miliardy dolarů, napsal list Financial Times (FT). Zatímco západní věřitelé většinou pod tlakem regulátorů a politiků působení v Rusku omezují nebo z něj odcházejí, na jejich místo nastupuje Peking, který se snaží propagovat jüan jako alternativní světovou měnu vedle dolaru. Expozice čtyř největších čínských bank vůči ruskému bankovnímu sektoru se za čtrnáct měsíců do letošního března zvýšila čtyřnásobně, ukazují data Kyjevské ekonomické školy (KSE).
4. 9. 2023|

Čtyři velké čínské banky zaznamenaly kvůli koronaviru největší propad zisku za desetiletí

Čtyři z pěti největších čínských státních bank za pololetí vykázaly největší propad zisku za nejméně desetiletí. Rezervy na ztrátové úvěry, které se vrší vlivem pandemie nemoci covid-19, zvýšily o 27 až 97 procent. Zveřejněné hospodářské výsledky podle agentury Reuters ilustrují dopad pandemie a zpomalení tamního hospodářství na čínské banky, které v prvním čtvrtletí oproti globálnímu trendu vykázaly větší zisky a stálý poměr nesplácených půjček.
30. 8. 2020|

Zeman přiletěl do Pekingu. Byl u podpisu memoranda o miliardových investicích v Česku

Prezident Miloš Zeman přiletěl na pátou návštěvu Číny. Ve čtvrtek se setkal se zástupci vedení Bank of China a společnosti CITIC, kteří podepsali memorandum o investicích v Česku za miliardu dolarů (asi 23 miliard korun). Zúčastnil se i recepce na české ambasádě, na které byla zahájena oslava 70. výročí navázání česko-čínských diplomatických styků.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 16:12|