TÉMA

CITIC Group

Muž zapletený do kauzy Jie Ťien-minga dostal v Číně doživotí za korupci, jiného finančníka poslaly soudy na smrt

Bývalý šéf čínské státní bankovní společnosti China Development Bank Chu Chuaj-pang byl odsouzen k doživotnímu vězení za korupci. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která se odvolává na sdělení soudu v čínské provincii Che-pej. V úterý stejná agentura informovala, že byl k trestu smrti kvůli úplatkům a bigamii odsouzen někdejší předseda čínské státní společnosti Huarong Asset Management Laj Siao-min.
7. 1. 2021|

Stát se vloží do boje o záchranu aerolinek Smartwings. Mohou dostat záruku až 900 milionů

Stát jedná s leteckou společností Smartwings o záruce 500 až 900 milionů korun za její úvěry, které jí mají pomoci překonat dopady zastavení provozu kvůli pandemii koronaviru. Podmínkou je přejmenování firmy na ČSA (České aerolinie) a udržení dvou a půl tisíc zaměstnanců. Vlastníci společnosti, která ČSA ovládá, jsou do aerolinek připraveni vložit 1,6 miliardy korun.
13. 6. 2020|

Kvůli podezření z korupce byl zatčen exprezident čínské CITIC Bank, jejíž skupina převzala CEFC

Bývalý prezident čínského finančního ústavu CITIC Bank Sun Te-šun byl kvůli podezření z korupce zatčen. S odvoláním na čínskou prokuraturu o tom informovala agentura Reuters. CITIC Bank je součástí čínské státní společnosti CITIC Group, která už dříve převzala kontrolu nad firmou CEFC Europe. Ta v Česku zaštiťovala většinu čínských obchodních aktivit.
8. 4. 2020|

Obchod s Čínou v uplynulých letech rychle rostl. A s ním i záporné saldo Česka

Za první dva měsíce letošního roku se schodek Česka v obchodování s Čínou prohloubil na 90,9 miliardy korun, o rok dříve to bylo 75,8 miliardy. Zatímco český vývoz přitom letos klesl v meziročním srovnání o zhruba čtyři procenta, dovoz se podle ČSÚ zvýšil o 17 procent. I tuto statistiku by chtěli změnit podnikatelé, kteří doprovázejí prezidenta republiky Miloše Zemana na jeho pátou cestu do Číny. Návštěva začíná ve středu.
24. 4. 2019|