TÉMA

Miro Žbirka

Nejsi sám, utěšuje první singl z posledního alba Mira Žbirky

Když zpěvák Meky Žbirka loni v listopadu nečekaně zemřel, měl rozpracované nové album. Desku produkuje Žbirkův syn David, nahrávku s názvem Posledné veci dokončuje v londýnském studiu Konk. Zpívá také v prvním, česko-slovenském singlu Nejsi sám, videoklip k němu vznikl z rodinného videoarchivu.
28. 2. 2022|
Interview ČT24

Bratři se mi smáli, to mi pomohlo. Rocker se nesmí brát moc vážně, říká Miro Žbirka

Rocker se nesmí brát příliš vážně, jinak se z toho stane parodie, říká zpěvák Miro Žbirka. „Měl jsem dva starší bratry a u nás dominoval takový humor, že člověk musel být trochu otužilý,“ vzpomíná v Interview ČT24. Do kin v těchto dnech vstoupil jeho dokumentární portrét režiséra Šimona Šafránka nazvaný prostě Meky.
11. 7. 2020|

Recenze: Mekyho stojí za to poslouchat

Dokumentarista Šimon Šafránek vykolejil Miro Žbirku z linky „běžných“ populárních zpěváků a vřadil ho mezi pěvecké legendy, o nichž je dobré vědět víc. Tak lze zjednodušeně interpretovat nový celovečerní dokument, který si do názvu jednoduše vypůjčil Žbirkovu přezdívku – Meky. Divákům v kinech ho po premiéře na přehlídce Tady Vary představuje od 9. července.
9. 7. 2020|

Meky Žbirka: Film o mně nejde jen po popularitě, ale i proti větru

Na začátku července začne v kinech hrát Meky – dokument o Miroslavu Žbirkovi natočil Šimon Šafránek, oceněný za předchozí snímek King Skate. Oba, filmař i protagonista, také Mekyho představili s předstihem v rozhovoru pro Události v kultuře. Portrét známého česko-slovenského zpěváka doplní v září akustické koncerty v Ostravě, Olomouci, Liberci a Praze.
23. 6. 2020|

„Bude vám to fakt na niečo?“ Mekyho přiblíží podvratný dokument, zatím trailerem

Jméno a hity Mira Žbirky znají téměř všichni, jeho samotného a jeho skutečný život už méně. Dokumentarista Šimon Šafránek se rozhodl populárního zpěváka představit z těsné blízkosti, zcela otevřeně i s humorem. Energický filmový portrét s jednoznačným názvem Meky začnou tuzemská kina uvádět od 9. července, s předstihem na novinku zve trailer.
20. 5. 2020|

„Sedím doma a nie je mi smutno.“ Kultura je totiž on-line, kde ji najít?

Up End Down Symphony se jmenuje jedno z představení Cirku La Putyka, který byl v Česku průkopníkem internetového vysílání inscenací po rušení kulturních akcí. „Up and down“, tedy nahoru a dolů, to jde v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19 i s tuzemskou kulturou. Jako cesta ode dna se ukazují právě (živé) streamy, kdy se sdílení společného zážitku z koncertu či divadla přesouvá na síť, v určitém smyslu zároveň záchrannou.
19. 3. 2020|

Miro Žbirka chystá talk show na ČT art. Do svého Doupěte si zve hudební hosty

ČT art začne 26. dubna vysílat novou hudební talk show Doupě Mekyho Žbirky. Oblíbený zpěvák v něm vždy v pátek kolem deváté večer přivítá sobě blízké hudební hosty, které nejen vyzpovídá, ale také si s nimi zahraje.
22. 4. 2019|