TÉMA

Ivanka Trumpová

„Nevzpomínám si.“ Ivanka Trumpová vypovídala u soudu v kauze podvodů

Dcera bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka vypovídala před newyorským soudem v občanskoprávním procesu, v němž její otec čelí obvinění z podvodných podnikatelských aktivit. Exprezidentovi a jeho firmě Trump Organization hrozí stamilionová pokuta a doživotní zákaz podnikání ve státě New York.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 21:27|

Newyorská prokurátorka podala žalobu na Trumpa

Newyorská generální prokurátorka podala žalobu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho tři dospělé děti v souvislosti s podvody, kterých se podle ní dopustili při podnikání, uvedla agentura Reuters. Trump žalobu znovu označil za politický „hon na čarodějnice“ a prokurátorku Letitii Jamesovou, která je Afroameričanka, nazval „rasistkou a podvodnicí“.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 19:55|

Trump v textu projevu proškrtal zmínky o stíhání výtržníků po útoku na Kapitol

Někdejší americký prezident Donald Trump z návrhu projevu, který přednesl den po útoku svých stoupenců na sídlo Kongresu Spojených států, vyškrtal věty, ve kterých se měl distancovat od výtržníků a vyzvat k jejich stíhání. S odkazem na nově zveřejněný snímek ze svědectví před zvláštním výborem Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje útok na Kapitol z 6. ledna 2021, o tom informovala agentura Reuters.
25. 7. 2022|

Útok na Kapitol byl pokusem o převrat a Trump stál v jeho středu, řekl šéf vyšetřovacího výboru

Vpád příznivců Donalda Trumpa do Kapitolu začal projednávat výbor americké Sněmovny reprezentantů. Podle předsedy výboru Bennie Thompsona násilnostmi v Kongresu vyvrcholil pokus o státní převrat. O ten se podle něj pokoušel exprezident Donald Trump, když neuspěl v demokratických volbách. Výbor ukázal i zatím nezveřejněné nahrávky z Kapitolu nebo výpověď prezidentovy dcery Ivanky. Ta prohlásila, že si nemyslí, že její otec prohrál kvůli volebním podvodům.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 21:20|

Kushner se stáhl do pozadí. Trumpův zeť vyčkává na vhodnější politickou situaci

Patřil do úzkého kruhu nejbližších poradců Donalda Trumpa. V posledních týdnech se ale přestal objevovat po jeho boku. Vztah Trumpova zetě Jareda Kushnera a bývalého amerického prezidenta podle médií znatelně ochladl. Důvodem mohou být kromě lednového útoku na Kapitol také jeho politické ambice.
6. 3. 2021|

Erdoganův zeť opustil vládu. Dlouho přitom platil za budoucího lídra země

Po černých týdnech hlásí turecká lira první dobré zprávy. Nejrychleji padající měna rozvojových zemí poskočila vzhůru a vůči dolaru zaznamenala nejvýraznější nárůst od loňského března. Důvěru investorů mohly obnovit dvě personální změny. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyměnil guvernéra centrální banky a svou rezignaci oznámil i ministr financí. O druhém z nich, prezidentově zeti Beratu Albayrakovi, se přitom mluvilo jako o budoucím lídrovi země.
10. 11. 2020|

Bude se rozhodovat mezi americkým snem a ničivým socialismem, řekl Trump o volbách. Přijal nominaci

Americký prezident Donald Trump přijal republikánskou nominaci do boje o Bílý dům. O svůj druhý mandát se tak v listopadu utká s demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem, kterého ve svém projevu ostře kritizoval. Vítězství demokratů by podle Trumpa prohloubilo rasové nepokoje v zemi a zhoršilo vývoj epidemie covidu-19. S Bidenem by podle šéfa Bílého domu do USA přišel chaos, nejistota a násilí v ulicích.
28. 8. 2020|

Boltonova kniha míří do obchodů. Ministerstvo spravedlnosti se ji ještě pokouší zakázat

Administrativa Donalda Trumpa stupňuje tažení proti knize prezidentova někdejšího poradce Johna Boltona. Ministerstvo spravedlnosti nejnověji požádalo federálního soudce o vydání předběžného rozhodnutí, které by Boltonovi zakázalo knihu zveřejnit, a požaduje, aby se omezení vztahovalo rovněž na nakladatele a knihkupce. Ovšem vzhledem k tomu, že kniha už je vytištěná a část nákladu již obdržely jednotlivé obchody, je šance na úspěch mizivá, napsal list The New York Times (NYT).
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 18:58|

Od elektroaut až po chlupaté roboty. Veletrh spotřební elektroniky CES je zhmotněné sci-fi

Elektromobily, města budoucnosti nebo třeba terapeutičtí roboti, kteří svému majiteli poskytnou radost. V Las Vegas začal největší veletrh spotřební elektroniky na světě CES (Consumer Electronics Show) a novinky nejen ze světa elektroniky na něm jsou k vidění až do 10. ledna. Některé výrobky budou přitom podle agentury AFP přímo na CES uvedeny na trh.
7. 1. 2020|

Britský velvyslanec v uniklých depeších označil Trumpa za neschopného. Ten s ním už nepromluví

Britský ministr obchodu Liam Fox se při setkání s dcerou amerického prezidenta Ivankou Trumpovou omluví za únik depeší, v nichž britský velvyslanec ve Spojených státech Kim Darroch označil současnou americkou vládu za „nešikovnou“ či „naprosto nefunkční“. Velvyslancovo hodnocení podle ministra neodpovídá postoji britského kabinetu. Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt pak vyjádřil nesouhlas s „některými názory“ v uniklých zprávách. Prezident Donald Trump mezitím oznámil, že jeho administrativa s Darrochem již nebude jednat.
8. 7. 2019Aktualizováno8. 7. 2019, 21:07|

Trump zvažoval navrhnout dceru Ivanku do vedení Světové banky. „Je dobrá v počtech“

Americký prezident Donald Trump zvažoval navrhnout dceru Ivanku na post šéfky Světové banky. V pátečním rozhovoru s magazínem The Atlantic řekl, že by si ji dokázal představit i jako americkou velvyslankyni při OSN. Pro dceru, která působí jako poradkyně Bílého domu, se nakonec Trump ani v jednom případě nerozhodl kvůli možnému obvinění z nepotismu, tedy protežování příbuzných.
12. 4. 2019|