TÉMA

Fond národního majetku

Zestátnění ČEZ je zbytečností, uvedl Míl. Podobně postupuje celá Evropa, kontroval Šnobr

Energetická krize znovu otevřela debatu o zvýšení podílu státu ve firmě ČEZ. Zestátnění energetické firmy je ale podle bývalého generálního ředitele společnosti ČEZ a bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla „nesmyslné a zbytečné“. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce, kde mu oponoval investor, analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Do pořadu byli pozváni i zástupci ministerstva financí a průmyslu a obchodu, kteří byli ale ochotní bavit se pouze o energetické koncepci státu. Obě instituce pozvání odmítly kvůli debatě o návrhu zákona o přeměnách obchodních společností a otázce zestátnění ČEZ.
28. 5. 2023|

Slovenská policie obvinila zakladatele Penty Jaroslava Haščáka z podpory zločinecké skupiny a dalších trestných činů

Slovenská policie obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti. Informoval o tom portál Startitup. Stíhání společně s ním čelí celkem sedm lidí, včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka a někdejších členů vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 11:06|

30 let zpět: Nová privatizační aféra

Společnost s. r. o. Severobal podala trestní oznámení na Fond národního majetku a ministerstvo pro správu národního majetku a privatizaci. Důvodem bylo porušení pravidel veřejné soutěže. Po necelých dvou měsících od vyhlášení vítěze došlo ke změně rozhodnutí a nová privatizační aféra byla na světě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 11. 2022|

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|

Chtěl jsem zachovat pracovní místa, vypověděl expremiér Špidla v kauze Mostecké uhelné

Někdejší ministr práce a pozdější premiér Vladimír Špidla ve středu u soudu uvedl, že hlasoval pro přímý prodej státního podílu Mostecké uhelné společnosti (MUS), protože na rozdíl od veřejné soutěže zaručoval zachování pracovních míst v těžební firmě. Stát si sice podle svědka Špidly teoreticky mohl menšinový podíl v MUS ponechat, výhodnější ale bylo zbavit se odpovědnosti. Prodej akcií jednomyslně schválila v roce 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. Někdejší manažeři firmy čelí obžalobě z toho, že vládu podvedli, protože kabinet nevěděl, že 46procentní podíl prodává jim a že za něj bude zaplaceno penězi pocházejícími ze samotné MUS.
7. 4. 2021|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|

Případy Nečasové nebo privatizace OKD jsou u Nejvyššího soudu rok. Čekání oddaluje odškodnění či obnovu procesu

Už rok čekají na rozhodnutí u Nejvyššího soudu případy manželky bývalého premiéra Jany Nečasové nebo privatizace OKD. Dovolání v trestních věcech přitom brněnská instance vyřídí průměrně za měsíc a půl a neuzavřených kauz je teď nejmíň za posledních 10 let. Čekání na verdikt prodlužuje cestu k odškodnění nebo k obnově procesu.
1. 11. 2020|
Události komentáře

Jakmile epidemie není pod kontrolou, vláda už nemá jiné možnosti než drahé restrikce, říká expert Pertold

Nouzový stav a připravovaná opatření mají vždy ekonomické dopady. Podle Filipa Pertolda z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI nejde zatím o stejný lockdown jako na jaře, nicméně se diví, že omezení z hlediska provozu nebo hromadných akcí, koncertů přicházejí tak pozdě. Navíc musí přijít podle něho i opatření ve školství, která jsou však pro společnost „velmi drahá“, uvedl v pořadu Události, komentáře.
30. 9. 2020|

Zproštění obžalovaných v kauze OKD posoudí Nejvyšší soud. Nejvyšší státní zástupce podal dovolání

Osvobození trojice mužů obžalovaných v případu souvisejícím s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD posoudí ještě Nejvyšší soud. Nejvyšší státní zástupce podal dovolání. Obžalobě čelí bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek a znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD. Městský soud v Praze je pravomocně osvobodil v dubnu.
3. 7. 2019|
OVM

Miliardy z privatizačního účtu pomohly vylepšit rozpočet. Opozice chce vidět kroky proti vysokému schodku

Vláda vylepšila bilanci státního rozpočtu převodem 18 miliard korun z privatizačního účtu, zjistila Česká televize. Schodek rozpočtu tím ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun, zatímco bez rozpuštění peněz z privatizačního účtu by průběžný schodek rozpočtu byl téměř 28 miliard korun.
14. 4. 2019Aktualizováno14. 4. 2019, 15:49|

Kauza OKD: Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudky u znalce Douchy i dalších dvou obžalovaných

Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudek v kauze související s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD. Obžalován byl jednak znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD a rovněž bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 17:31|

Nový šéf dopravy. Šestačtyřicetiletý právník, od kterého si experti slibují ostřejší jízdu

Nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka čeká mnoho práce, shodují se dopravní experti. Pozornost by podle nich měl upřít na zjednodušení dopravní výstavby a legislativy nebo liberalizaci železnice. Šestačtyřicetiletý Kremlík, který je teď náměstkem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), by měl ve funkci nahradit odstoupivšího Dana Ťoka (za ANO).
10. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 16:56|