TÉMA

Národní centrum kybernetických operací

Nejvyšší správní soud zamítl žalobu kvůli blokaci dezinformačních webů

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl další žalobu kvůli několikaměsíční blokaci osmi dezinformačních webů po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Žádost vlády o jejich zablokování označil za nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru. Rozsudek je dostupný na úřední desce soudu. Žalobu podaly neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost, podle nichž byl postup státu nezákonný. NSS potvrdil dřívější verdikt pražského městského soudu.
9. 8. 2023|

Soud odmítl další žalobu kvůli blokaci dezinformačních webů

Městský soud v Praze odmítl správní žalobu na ministerstvo obrany kvůli několikaměsíční blokaci osmi dezinformačních webů po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig. Žalobu podaly nezisková organizace Otevřená společnost a Institute H21, podle nichž byl postup státu nezákonný. Organizace se nyní chtějí se stížností obrátit na Nejvyšší správní soud.
23. 1. 2023|

Česko umí detekovat kybernetické útoky, chybí ale aktivní obrana. Potřebná novela už míří na vládu

Přestože už vznikl speciální úřad, Česko dosud nemá legislativu, která by umožňovala obranu kybernetického prostoru včetně účelných protiútoků. Změnit to má novela zákona o Vojenském zpravodajství, kterou se chystá projednat vláda. Pokud normu schválí parlament a podepíše prezident, platit by měla co nejdřív, nejpozději začátkem příštího roku.
6. 4. 2019|