TÉMA

Barium

Smůla i zrada, přesto úspěšná mise. Od výsadku Calcium a Barium uplynulo 80 let

Uplynulo osmdesát let od výsadku dvou paraskupin – Calcium a Barium. Jednalo se o první výsadek do protektorátu po více než roční odmlce a také o obnovení rádiového kontaktu s exilovou vládou v Londýně. Obě skupiny provázela smůla a potýkaly se se zradou konfidentů. Přesto je jejich činnost za okupace považována za velmi úspěšnou.
5. 4. 2024|

Výsadek Barium patřil za války k těm nejúspěšnějším. V okupované vlasti plnil zpravodajské úkoly

Před 76 lety, v listopadu roku 1944, vrcholilo ve východních Čechách zatýkání spolupracovníků skupiny Barium. Výsadek i přesto dokázal ještě několik měsíců – až do své likvidace – získávat důležité zprávy a posílat je do Londýna. Proto patří k úspěšným skupinám vyslaným na území okupované vlasti z Velké Británie.
8. 11. 2020|

Před 75 lety vedl „Velký Josef“ svou skupinu východem Čech. Výsadek Barium byl jeden z nejúspěšnějších

V noci ze 3. na 4. dubna 1944 seskočila nedaleko Vysoké nad Labem tříčlenná skupina Barium. Vojáci měli za úkol zmobilizovat místní odbojáře, to se jim dařilo až do ledna 1945, kdy byla skupina odhalena. Akce Barium je považována za jeden z nejúspěšnějších výsadků v protektorátu za druhé světové války. Obyvatelé Vysoké nad Labem si 75. výročí události připomínali ve středu odpoledne a večer.
3. 4. 2019|