TÉMA

Šíráz

Při teroristickém útoku v íránském Šírázu zahynulo nejméně 15 lidí. Hlásí se k němu Islámský stát

Při teroristickém útoku v šíitské svatyni v jihoíránském městě Šíráz zahynulo nejméně 15 lidí, dalších 40 lidí utrpělo zranění, uvedla íránská státní agentura IRNA. Agentura Mízán, která se specializuje na justici, informovala, že útok spáchali tři ozbrojení muži. Podle některých informací na sociálních sítích byli dva pachatelé útoku zadrženi, po dalším policie pátrá. K útoku se následně přihlásila teroristická skupina Islámský stát.
26. 10. 2022|

Proti íránské vládě se demonstrovalo ve velkých městech i v zahraničí

V Íránu na univerzitách a ve velkých městech pokračovaly demonstrace proti vládě a policii. Tisíce lidí vyšly do ulic na podporu také v Německu a v dalších evropských zemích. Demonstrace v Íránu vypukly v polovině září a od té doby při nich zahynulo podle odhadů organizace Human Rights Watch přes osmdesát lidí, uvedla agentura AFP.
1. 10. 2022|

Vítejte v Íránu! Na „ose zla“ jste hvězda s miliony v kapse. Vřelost obyvatel je bezmezná, uhranou věže ticha

Cesta do islámské republiky v první řadě překvapí. V době tvrdých sankcí je tam neuvěřitelně levně a vřelost obyvatel snad nezná mezí. „Vítejte v Íránu!“ začíná každá naše konverzace s lidmi, často odhodlanými pořídit si společné selfie. Turista se rázem cítí jako celebrita, navíc s miliony riálů v kapse. Výlet po úchvatných památkách, horách a pouštích má jen pár drobných vad na kráse: povinný šátek už po týdnu překáží a vážíme si toho, že v Česku smíme otevřeně mluvit o politice.
10. 5. 2019|

Íránské město Šíráz zasáhly devastující záplavy. Počet mrtvých stoupá, voda unášela auta

Nejméně jedenáct lidí zemřelo a další desítky utrpěly zranění při záplavách v jižním Íránu. Informovala o tom íránská televize. Jiná média zmiňují 17 obětí. Podle AFP bojuje se záplavami nebývalých rozměrů 25 z 31 íránských provincií. Ve městě Šíráz proudy vody odnášely automobily.
25. 3. 2019|