TÉMA

Abdal Azíz Buteflika

Zemřel alžírský exprezident Buteflika. Po dvou dekádách ve funkci ho před dvěma lety svrhly protesty

Ve věku 84 let zemřel bývalý alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika. Podle tiskové agentury AP o tom v pátek informovala alžírská státní televize. Buteflika v 50. a 60. letech minulého století bojoval za nezávislost Alžírska na koloniální Francii a u moci byl dvacet let. V roce 2019 ho přiměly k odchodu prodemokratické protesty.
18. 9. 2021|

Alžírsko má nového prezidenta, protesty v zemi ale neutichají

Novým alžírským prezidentem se stal již po prvním kole voleb Abdal Madžíd Tabbúni, bývalý ministr a následně premiér vlády exprezidenta Abdal Azíze Butefliky. Vyplývá to z předběžných výsledků oznámených volební komisí, podle nichž Tabbúni obdržel přes 58 procent hlasů. Proti volbám protestují již několik měsíců desetitisíce lidí v alžírských městech. Hlasování se zúčastnilo jen čtyřicet procent voličů, což je nejméně v historii svobodných voleb v Alžírsku.
13. 12. 2019|

Alžířané vyrazili slavit do ulic. Prezident Buteflika rezignoval

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika po několikaměsíčních protestech Alžířanů odstoupil. Rezignaci oznámil ústavní radě. Státní televize tvrdí, že Buteflika avizoval odstoupení „počínaje dneškem“. Podle ústavy má prezidenta do příštích voleb, maximálně po dobu devadesáti dní, nahradit předseda horní komory parlamentu.
2. 4. 2019Aktualizováno2. 4. 2019, 23:25|

Volání statisíců Alžířanů v ulicích mělo účinek. Prezident Buteflika podle médií předčasně rezignuje

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika rezignuje ještě před koncem svého dosavadního mandátu 28. dubna. Informovala o tom státní agentura APS. Dvaaosmdesátiletý Buteflika reaguje na mohutné demonstrace, na kterých Alžířané žádali jeho pád. Lidé však volají i po odchodu celé mocenské elity a demokratických reformách. Buteflika byl u moci dvacet let.
1. 4. 2019|

„Vytrváme, dokud nepadne celý mocenský systém.“ Statisíce Alžířanů žádaly odchod prezidenta

Statisíce Alžířanů v pátek opět demonstrovaly ve velkých městech za okamžité odstoupení prezidenta Abdal Azíze Butefliky. Informovala o tom agentura Reuters. Dvaaosmdesátiletý Buteflika na počátku minulého týdne po měsíci protestů oznámil, že už nebude znovu kandidovat. Prezidentem ale prý zůstane, dokud nebude přijata nová ústava.
22. 3. 2019|