TÉMA

Velká pardubická

Dostihový spolek zvažuje další úpravy Taxisova příkopu. Vybudování odskokové bariéry a posun doskoku

Dostihový spolek zvažuje, že před Taxisův příkop postaví odskokovou bariéru, která by měla koně z dálky na jejich skok upozornit, aby ji snáze překonali. Zábrana by měla být dostatečně pružná, aby nedošlo k jakýmkoliv dalším zraněním. Poradní tým expertů je ale k návrhu zdrženlivý. Organizátoři chtějí také určit odborníka, který s jezdci nájezd na Taxis probere. Letos na překážce padlo sedm koní, pro jednoho se stala osudnou.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 23:19|

Andrej Babiš je pracovitý a vzdělaný a republice by mohl pomoct, míní jeho příznivec Váňa

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa starší okomentoval výsledek prvního kola prezidentské volby a popsal svůj vztah k Andreji Babišovi (ANO). Je to podle něj pracovitý a vzdělaný člověk, který by mohl pomoci České republice. Přál by si, aby v druhém kole porazil Petra Pavla.
15. 1. 2023|

30 let zpět: Šetření policejního zásahu během Velké pardubické

V souvislosti s prošetřováním policejního zásahu během Velké pardubické byl zproštěn funkce ředitele inspekce ministra vnitra Boris Štefl. Ministr vnitra Jan Ruml obvinil Štefla z nedostatečné iniciativy v šetření zásahu a z toho, že se inspekce začala vyvážením lidí za město a jejich bitím zabývat příliš pozdě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 11. 2022|

30 let zpět: Policejní zásah při Velké pardubické

Před zahájením 102. ročníku Velké pardubické vnikli na závodní dráhu samozvaní ochránci koní a snažili se zabránit konání dostihu. Policie a soukromá bezpečnostní agentura po více než deseti minutách zajistily pořádek a několik aktivistů zadržely. Po opožděném startu však další výtržníci vběhli přímo pod kopyta koní před Malým vodním příkopem, a narušili tak průběh dostihu. Podle velitele vnější služby východočeské policejní správy v Hradci Králové Františka Kubáta byl zásah, při kterém byla řada zadržených zraněna, v souladu se zákonem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 10. 2022|

Patnáct koní, desítky tisíc lidí. Velkou pardubickou provázejí uzavírky

Pardubice se připravují na dvoudenní dostihový festival, jehož vrcholem bude nedělní Velká pardubická. Letos ji koně poběží už postodvaatřicáté. Na start jediné trati, jejíž součástí je i nejtěžší překážka Taxisův příkop, by se jich mělo postavit patnáct. Protože na dostihy dorazí desítky tisíc lidí, budou platit hlavně v neděli různá dopravní omezení. Kyvadlová doprava na závodiště ale bude zdarma.
7. 10. 2022|

Obávaný Taxisův příkop bude mírnější, rozhodl Dostihový spolek po smrti Sottoventa

Novou podobu získá Velký Taxisův příkop na Dostihovém závodišti Pardubice. Rozhodlo o tom představenstvo Dostihového spolku po několika nehodách z posledních let. Později během sezony by mohly následovat ještě další úpravy.
11. 3. 2021|

Velkou pardubickou podpoří stát, její konání je však kvůli koronaviru stále nejisté

Letošní 130. Velkou pardubickou podpoří částkou dva a půl milionu korun stát. Návrh ministra zemědělství schválila vláda. Peníze dostane prostřednictvím magistrátu v Pardubicích pořadatel – Dostihový spolek. O osudu letošního ročníku ale zatím ještě není rozhodnuto, kvůli pandemii koronaviru panuje kolem konání závodu velká nejistota.
21. 9. 2020|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|

Bronzový kůň v trysku. Trojnásobný vítěz Velké pardubické Peruán má svůj pomník

Před dostihovým centrem v Zámrsku na Orlickoústecku v sobotu odhalili bronzovou sochu koně Peruána, trojnásobného vítěze Velké pardubické. Odhalení pomníku, den před letošní Velkou pardubickou, přihlížely desítky lidí. Sochu nechal vytvořit majitel Peruána Václav Bruna. Pomník stojí nedaleko statku, kde kůň žil, trénoval a kde také v roce 2017 uhynul. V Česku má pomník několik dostihových koní.
12. 10. 2019|

KVÍZ: Velká pardubická se blíží. Otestuje si své znalosti slavného dostihu

V neděli se poběží už 129. ročník Velké pardubické. V našem kvízu si můžete otestovat své znalosti historie a současnosti slavného dostihu.
11. 10. 2019Aktualizováno12. 10. 2019, 11:48|

Sázky na Velkou pardubickou: Kdo nezvládne Taxis, věk vítězného koně i nejlepší trenér

Sázkové kanceláře přijímají on-line sázky na Velkou pardubickou. Kromě klasiky – kdo vyhraje dostih – zkouší lidé štěstí i v kurióznějších sázkách. Fanoušci dostihu tak tipují třeba věk vítězného koně, nejúspěšnějšího trenéra nebo kolik koní nezvládne legendární Taxisův příkop. Podle sázkových kanceláří, které ČT oslovila, se zatím prosázelo přes 2,5 milionu korun s blížícím se startem dostihu ale sázky ještě porostou.
12. 10. 2019|

Peruán cválá domů. Bronzová socha trojnásobného vítěze Velké pardubické ozdobí Zámrsk

Umělecká slévárna v Horní Kalné na Trutnovsku dokončila bronzovou sochu trojnásobného vítěze Velké pardubické Peruána. Skulpturu koně ve cvalu ve čtvrtek pracovníci slévárny převezli do Zámrsku na Orlickoústecku. Odhalena tam bude v sobotu 12. října, tedy den před letošní Velkou pardubickou.
3. 10. 2019|

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Dostih má nového hlavního partnera

Novým hlavním partnerem Velké pardubické se stala Slavia pojišťovna. V dohodě platné na nejbližší tři roky se pojišťovna zavázala ke každoroční podpoře slavného dostihu v řádu milionů korun. Ve čtvrtek to oznámili zástupci pardubického Dostihového spolku, pojišťovny a SPGroup, pod kterou pojišťovna spadá. Již letošní ročník, který se uskuteční v říjnu, se bude konat pod názvem 129. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou.
8. 8. 2019|

Závodiště Velké pardubické je ve špatném stavu, koním hrozí nebezpečí. Někteří jezdci kvůli tomu nepřijedou

Na cílové rovině dostihového závodiště v Pardubicích jsou škody bezmála za milion korun, a to poté, co tam přes zimu bylo veřejné kluziště. Poškození dráhy je takové, že majitelé mají strach o bezpečnost svých koní, někteří zahraniční už kvůli tomu dokonce zrušili svou účast v hlavním dostihu sezony. Dostihový spolek je navíc s rekultivací závodiště pod časovým tlakem, protože sezona začíná na začátku května.
21. 3. 2019|

Velká pardubická je bez peněz. Dostihům vypadl sponzor a nového zatím nemají

Velká pardubická patří mezi české rodinné stříbro. Jenže překážkový dostih na 6900 metrů nyní bojuje namísto s Taxisovým příkopem s nedostatkem financí. Po odstoupení České pojišťovny chybí dostihu, který letos čeká 129. ročník, miliony korun.
28. 2. 2019|