TÉMA

Stephen Barclay

Spojené království opouští Evropskou unii. „Velký třesk“ přijde na konci roku

Více než tři a půl roku po referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie a po téměř třech letech od spuštění „odchodové procedury“ se brexit stává skutečností. Ostrovní země přestane být 31. ledna úderem půlnoci středoevropského času (23:00 londýnského času) členem osmadvacítky. To nejdůležitější a nejobtížnější ale obě strany teprve čeká. Zatímco okamžikem brexitu se vztahy Londýna a Bruselu výrazně nezmění, začíná jím jedenáctiměsíční přechodné období, během kterého je potřeba veškeré vzájemné fungování teprve nastavit. Opravdový „velký třesk“ tak zřejmě přijde až s koncem roku.
31. 1. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 00:02|

Volby do Vánoc, pak možná druhé referendum, plánuje Jeremy Corbyn

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn označil za velmi pravděpodobné, že se ve Velké Británii ještě do vánočních svátků uskuteční mimořádné parlamentní volby. Konstatoval, že případné druhé referendum o brexitu by mělo proběhout až „po zvolení labouristické vlády“. Nejdřív volby, pak referendum, zdůraznil v rozhovoru pro televizi Sky News.
13. 10. 2019|
Brexit

Ať dopadne brexit jakkoliv, práva Čechů na Ostrovech jsou zaručena, vzkázal ministr Barclay

Ministr pro brexit Stephen Barclay během návštěvy Prahy ujistil, že práva Čechů žijících v Británii zůstanou zachována v nynější podobě i po odchodu Spojeného království z Evropské unie, ať už s dohodou, anebo bez ní. Na detaily příprav brexitu se ho ptala Katarína Sedláčková.
24. 9. 2019|
Brexit

Mayová prý požádá o odklad brexitu až o dva roky. Jsme vyčerpaní, zní z EU

Vláda britské premiérky Theresy Mayové se i přes varování šéfa dolní sněmovny Johna Bercowa znovu pokusí protlačit brexitovou dohodu parlamentem. Britský ministr pro brexit Stephen Barclay řekl BBC, že v pořadí třetí hlasování by se mohlo uskutečnit příští týden. Mayová nejprve potřebuje získat souhlas s odkladem od zbylých 27 států, žádost pošle do středy. Podle BBC zřejmě požádá o odklad do 30. června s možností prodloužení na dva roky. Německý státní tajemník pro EU Michael Roth Londýnu vzkázal, že Unie je z vleklých rozhovorů vyčerpaná.
19. 3. 2019Aktualizováno19. 3. 2019, 22:48|