TÉMA

Ronald Němec

Ústavní soud zamítl Dukovu žádost o omluvu od divadel
Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky a právníka Ronalda Němce, kteří se domáhali omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřovali v uvedení dvou her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice jim nevyhověla – poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí. Duka a Němec uvedli, že rozhodnutí respektují, trvají ale na tom, že nezávislý soud by se měl na tvorbě morálky podílet. Podle ředitele Centra experimentálního divadla v Brně Miroslava Oščatky by skutečným vítězstvím byl dialog, nikoliv hádání se o to, kdo má pravdu.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:04|
Duka se odmítá omluvit za údajné zneužívání v kléru
Pražský arcibiskup Dominik Duka žádá omluvu po muži, který tvrdí, že jej jako dospívajícího zneužili dva duchovní. Podle kardinála to byl on, kdo udržoval sexuální styky s duchovním, který se navic proti nařčení nemůže bránit, protože je po smrti. Přístupem katolických hodnostářů k problematice sexuálního zneužívání uvnitř církve se zabývala v pořadu 168 hodin Zuzana Černá.
28. 6. 2021|
Kardinál Duka požene spor s brněnskými divadly až k Ústavnímu soudu. Žádá omluvu za provokativní hry
Kardinál Dominik Duka a jeho advokát Ronald Němec se budou dál dožadovat omluvy od brněnských divadel za uvedení dvou provokativních her. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, který nárok na omluvu zamítl, podají ústavní stížnost. České televizi to potvrdil Němec. Uvedení her bylo podle Duky a Němce zásahem do jejich osobnostních práv.
22. 6. 2021|Simona Schröderová
Nejvyšší soud zamítl Dukovo dovolání ve sporu o omluvu za uvedení divadelních her. Ani je neviděl, upozornili soudci
Nejvyšší soud zamítl dovolání kardinála Dominika Duky a právníka Ronalda Němce ve sporu s brněnskými divadly. Neúspěšně žádali omluvu za zásah do svých osobnostních práv, údajně způsobený uvedením dvou her na festivalu Divadelní svět Brno. Obě hry provokativní formou zobrazovaly některé křesťanské symboly a kritizovaly římskokatolickou církev a také západní pohled na muslimský svět. Podle rozsudku však nešlo o diskriminaci křesťanů ani zásah do práva na svobodu vyznání.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 09:14|
Spor Duky a brněnských divadel míří k Nejvyššímu soudu. Kardinál dál požaduje omluvu za kontroverzní hry
Kardinál Dominik Duka ve sporu s brněnskými divadly podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Požaduje omluvu od Národního divadla Brno a Centra experimentálního divadla v Brně za uvedení inscenací Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Podle Duky se hry silně dotkly jeho vyznání. Spolu s ním žalobu podal i právník Ronald Němec, který se rovněž dovolal. Dřívější soudy žalobu i nárok na omluvu zamítly.
5. 2. 2020|Klára Hyláková
Kardinál Duka trvá na tom, že divadelní hry zasáhly do jeho práv. Odvolává se ke krajskému soudu
Kardinál Dominik Duka chce pokračovat v soudním sporu s brněnskými divadelníky kvůli hrám Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Ke Krajskému soudu v Brně podal odvolání proti verdiktu městskéh soudu, který žalobu na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno zamítl. Hry podle kardinála a jeho advokáta Ronalda Němce zasáhly do jejich osobnostních práv. Domáhají se omluvy.
6. 5. 2019|Kristýna Šopfová
90' ČT24
Soud musí rozhodnout, co je a není v divadle možné, říká žalobce kontroverzní hry. Bude to výzva, reagují divadelníci
Scénou, ve které Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, z loňské brněnské přehlídky Divadelní svět se zabýval Městský soud v Brně. Žalobu kardinála Dominika Duky zamítl. Nepodařilo se mu totiž prokázat, že hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí zasáhla do jeho práv na svobodu vyznání. Soud sice uznal, že reprezentanty církve Jana Pavla II. nebo Ježíše Krista zobrazili autoři hry neuctivě, kardinál Duka tím ale nebyl nijak omezen ve vyznávání své víry. Rozsudek zatím není pravomocný a žalobci očekávají, že spor skončí až u Evropského soudu pro lidská práva. O kauze diskutovali divadelníci i zástupci církve v pondělní Devadesátce ČT24.
19. 3. 2019|han
Kardinál Duka neuspěl se žalobou na brněnská divadla. Žádal omluvu kvůli kontroverzním hrám
Městský soud v Brně zamítl žalobu kardinála Duky na Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Žaloba se týkala uvedení kontroverzních her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět. Duka žádal omluvu za zásah do osobnostních práv. Rozsudek není pravomocný, žalobci se chtějí odvolat.  Spor by mohl skončit až u Evropského soudu pro lidská práva.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 17:30|