TÉMA

Konopiště

Kvíz: Poznáte české hrady a zámky? Stovka památek zahajuje sezonu, více představí Habsburky

Na stovce hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) začne na Zelený čtvrtek návštěvnická sezona. Letos se věnuje Habsburkům. Na návštěvníky čekají nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy nejen ve spojení s tímto panovnickým rodem. Svou znalost českých hradů a zámků, kterých se novinky týkají, si můžete ověřit v kvízu na konci článku. Lidé musí v nové sezoně na části památek počítat se zvýšením vstupného.
26. 3. 2024|

Náchod postaví vilu Platýz podle návrhu Kaplického. Bude sloužit jako lázeňský dům

Náchodská radnice se dohodla s vdovou po architektu Janu Kaplickém, že postaví v běloveských lázních pavilon podle jeho návrhu. Vilu Platýz navrhl architekt pro resort Konopiště, investor se tam ale nenašel. Zastupitelé a majitelka autorských práv přijali společné memorandum. Náklady na realizaci se odhadují přibližně na sto milionů korun.
12. 12. 2022|

Na zámek Konopiště se vrací z USA vzácný štít ukradený nacisty

Česko získalo zpět vzácný renesanční štít ukradený nacisty ze zámku Konopiště. Jedná se o část sbírky, která původně patřila arcivévodovi Františku Ferdinandu d' Este. Dílo se v poválečné době ocitlo v Muzeu umění ve Filadelfii, které nyní štít Česku vrátilo.
14. 9. 2021|

Turisté se mohou projít po historických páteřních stezkách. Po Česku jich vedou dvě stovky

Lesy České republiky společně s kronikáři a odborníky na lokální historii vytyčili putovní trasy v místech, kudy dříve procházely historické páteřní stezky. Turisté jich mohou v létě projít přes dvě stě a prostřednictvím aplikace se dozvědět více o místech, která jsou pevně spjatá s českými dějinami.
20. 6. 2021|

Hrady a zámky vyhlížejí druhou covidovou sezonu, chystají nové trasy i audioprůvodce do mobilu

Památky v Česku nabízejí bezkontaktní audioprůvodce do mobilu nebo informační stojany. Vyrovnávají se tak už s druhou sezonou ovlivněnou epidemií covidu-19. Její začátek závisí na rychlosti uvolňování protiepidemických opatření. Hrady a zámky mezitím připravují nové prohlídkové trasy a upravují interiéry.
25. 4. 2021|

Rozkvetlý zámek Lednice i káva s kastelánem. České památky otevřou v omezeném režimu

Od pondělka lidé mohou opět navštěvovat interiéry českých památek. Provoz hradů a zámků bude zatím omezený, kasteláni se ale shodují, že právě prohlídky po malých skupinkách mohou být pro návštěvníky největším lákadlem. Lidé si dají na hradě Karlštejn kávu s kastelánem nebo poprvé v historii spatří Valdštejnské apartmá na zámku Hluboká. Interiér zámku Lednice na celou sezonu rozkvete. Studenti Mendelovy univerzity jej ozdobí historickými květinovými svazky.
24. 5. 2020|

Za koronavirové krize sázet stromy. Lesy ČR nabízejí brigádu v době zavření škol

Stovky brigádníků po celém Česku sázejí stromy. Státní podnik Lesy České republiky nabídl studentům, kteří mají nyní kvůli pandemii nemoci COVID-19 přerušenou výuku, práci na obnově lesů po kůrovcové kalamitě. Brigádníci dodržují vládou nařízená opatření a pracují v malých skupinkách, s odstupem, se zakrytým nosem i ústy.
28. 3. 2020|

Hradům a zámkům chybí průvodci. Brigádníky shání i ty nejslavnější památky

Před startem letošní návštěvnické sezony chybí řadě státních hradů a zámků průvodci. Brigádníky v současnosti shání 16 památkových objektů, včetně těch nejslavnějších jako například Konopiště nebo Karlštejn. Kasteláni hledají především na letní měsíce nejen studenty, průvodcovská služba je podle nich vhodná také pro ženy na mateřské nebo důchodce.
10. 3. 2019|