TÉMA

Rick Perry

Osamělá hvězda Texas. Mrazy zde udeřily nejkrutěji kvůli izolované elektrické síti

Mrazy, které v polovině února udeřily ve Spojených státech, znamenaly výzvu především pro jižanské státy. Do největších potíží se dostal Texas. Hrdý stát je energetickým ostrůvkem v USA a jeho oddělená infrastruktura nezvládla nápor. Texas se nepoučil z deset let staré lekce a nepřipravil svou síť na zimu. Guvernér podporovaný energetickými společnostmi nejdřív vinil zamrzlé turbíny větrných elektráren, poté slova mírnil.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 22:30|

Giuliani měl podle Trumpa na Ukrajině za úkol vymýtit chronickou korupci

Americký prezident Donald Trump hájí svého osobního právníka Rudyho Giulianiho a jeho misi na Ukrajině, která je vystavena tvrdému útoku demokratické opozice usilující zbavit Trumpa úřadu. V rozhovoru v televizi Fox News šéf Bílého domu prohlásil, že Giuliani měl na Ukrajině přispět k boji s úplatkářstvím vzhledem ke své „pověsti protikorupčního bojovníka“.
22. 11. 2019|

Bezpečnostní expert Bílého domu považuje Trumpův hovor se Zelenským za nepatřičný

Americká Sněmovna reprezentantů pokračuje ve veřejných slyšeních k ukrajinské kauze prezidenta Donalda Trumpa. Bezpečnostní představitel Bílého domu a expert na Ukrajinu Alexander Vindman ve svém svědectví označil obsah červencového telefonátu Trumpa s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským za nepatřičný. Poradkyně viceprezidenta Mikea Pence Jennifer Williamsová zase uvedla, že jí hovor připadal „neobvyklý“, protože se týkal „domácí politické záležitosti“.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 22:44|

V USA zadrželi dva podnikatele z Trumpovy ukrajinské kauzy

Původem ukrajinští podnikatelé Lev Parnas a Ihor Fruman, kteří figurují v ukrajinské kauze amerického prezidenta Donalda Trumpa a jsou spojováni s jeho osobním právníkem Rudym Giulianim, byli zadrženi. Jsou podezřelí z porušení pravidel financování předvolební kampaně, uvedl v pátek v obvinění newyorský federální soud.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 20:10|

Saúdská Arábie po útoku prudce snížila produkci ropy. Nebezpečná situace pro trh, zní od analytiků

Produkce ropy v Saúdské Arábii poklesla o 5,7 milionu barelů denně, oznámil po sobotních útocích na ropná zařízení Abkajk a Churajs ministr energetiky Abdalazíz bin Salmán. To je asi polovina denní výroby v zemi a více než pět procent globálních dodávek. Byť Spojené státy oznámily, že jsou připraveny uvolnit surovinu ze svých strategických rezerv, analytici čekají její skokové zdražení.
15. 9. 2019Aktualizováno15. 9. 2019, 21:25|

Trumpovo rozhodnutí o clech Babiš těžko ovlivní. Lidsky by si spolu ale mohli rozumět, říká Cyril Svoboda

Jednání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem může mít výrazný dopad na Českou republiku. Co se ovšem týče zásadnějších rozhodnutí americké administrativy, tedy uvalení cel na dovoz aut z Evropy, tak prý nelze čekat, že by měla schůzka větší význam. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) se bude úspěch jednání poměřovat zejména tím, jak si Trump s Babišem lidsky „sednou“.
7. 3. 2019|