TÉMA

Balíčky

Lidem chodí balíčky na dobírku, které si neobjednali. Nový podvod je může připravit o tisíce korun

Češi se setkávají s novým typem možného podvodného jednání, když obdrží balíček na dobírku, který si neobjednali. ČT to zjistila oslovením poškozených adresátů a firem. Udaná cena zásilky, kterou lidé obdrželi, se většinou pohybuje mezi 700 a 2200 korunami. Uvnitř bylo zboží, které této hodnotě neodpovídalo. Kdo balíček zaplatil a převzal, se později marně domáhal reklamace. Případ již prověřuje Česká obchodní inspekce. Odborníci doporučují opatrnost a odmítání zásílek od neznámých odesílatelů.
28. 6. 2022|

Já jsem snad měla křídla, jak rychle jsem utíkala. Vzpomíná na válečné bombardování Ludmila Procházková

V roce 1944 byl na nucené práce v Německu vyčleněn celý čtyřiadvacátý ročník mladých lidí. Mezi nimi i Ludmila Procházková (rozená Heimlichová). Z celkového počtu asi sedmi set tisíc nuceně nasazených jich přes pět tisíc zemřelo, většinou při spojeneckých náletech. Ludmila nálety přežila, dodnes má ale osmadevadesátiletá žena slzy v očích, když vzpomíná na to, jak se před bombami schovávali.
24. 5. 2022|

Pro kulturu budou klíčové příští dva týdny, očekává Zaorálek. Podle něj i pořadatelů by pomohla větší proočkovanost

Kulturní akce mohou být bez omezení počtu diváků, byť ti musí stále plnit některá pravidla, na největších akcích musí být nejméně polovina návštěvníků očkovaná nebo po covidu. Samotní pořadatelé těchto akcí by byli rádi, kdyby omezení co nejdříve skončila, ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale trvá na tom, že to zatím nejde. Jak se bude situace v kultuře vyvíjet na podzim, bude podle něj zřejmé za dva až tři týdny, kdy by se měl na epidemii naplno projevit dopad začátku školního roku. Lubomír Zaorálek diskutoval s pořadateli kulturních akcí Robertem Porkertem a Štěpánem Kubištou v Událostech, komentářích.
8. 9. 2021|

Správa hmotných rezerv nebude moci kupovat ochranné pomůcky bez tendru

Správa hmotných rezerv (SSHR) bude moci nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru jednině v tendrech. Změnu navrhovala poslanecká novela, Senát ji ale vetoval a pro jeho přehlasování se v dolní komoře už nenašlo dost hlasů. Podle kritiků úprava navíc byla v rozporu s evropským právem. Sněmovna naopak odsouhlasila odklad automatických datových schránek.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 19:12|

Smí se na pivo i na Shakespeara, zatím však jen ven. Na prvním stupni zcela končí rotační výuka

S novým týdnem začíná platit čtvrtý rozvolňovací balíček, byť neúplný. Jeho součástí je otevření zahrádek restaurací, možnost pořádat kulturní akce venku i otevření fitness a vnitřních sportovišť – vše při splnění přísných podmínek včetně podstoupení testu na koronavirus. Zavřené naopak ještě zůstávají hotely. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, na druhém stupni trvá už jen v některých krajích. K tomu se ještě s novým týdnem rozšiřuje možnost přihlásit se k očkování proti covidu-19 na věkovou skupinu 40 až 44 let.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 12:02|

Na třech místech v Londýně byly balíčky s výbušninou. Měly irské známky

Na letištích Heathrow a London City a také na nádraží Waterloo v britské metropoli se v rozmezí několika hodin našly balíčky, které obsahovaly malé podomácku vyrobené bomby. Byly schopné způsobit menší požár. Oznámila to policie, podle níž nikdo nebyl zraněn. Do vyšetřování případu se zapojila i irská policie. Na balíčcích jsou podle médií totiž známky irské pošty.
5. 3. 2019|