TÉMA

Waterloo

V Salisbury se srazily dva vlaky, zraněno je přes deset lidí

Při srážce dvou osobních vlaků v anglickém městě Salisbury utrpělo asi dvanáct lidí zranění. Na svém webu o tom informovala BBC. Nehoda se stala v neděli večer poté, co jeden vlak narazil do jistého předmětu v tunelu. Druhý do něj naboural, neboť předchozí náraz vyřadil z provozu signalizační zařízení.
31. 10. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 07:16|

Francie si Napoleona připomíná, ale neoslavuje. Od císařovy smrti uplynulo dvě stě let

Francouzi si připomínají dvousté výročí úmrtí císaře Napoleona Bonaparta. Oficiální části připomínkových akcí se účastní i prezident Emmanuel Macron. Elysejský palác ale zdůrazňuje, že nejde o oslavy, nýbrž právě o připomenutí Napoleona. Císař je kontroverzní osobností, neboť Francii sice pozvedl a provedl řadu reforem včetně prosazení nového občanského zákoníku, zároveň ale byl tyranem, který znovu zavedl otroctví a jehož velmocenským ambicím padly za oběť statisíce lidí.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 22:13|

Napoleon dělí Francii. Macron chce připomenout výročí, mnohým ale vadí, že zavedl otroctví

Francie se chystá na květnové dvousté výročí úmrtí Napoleona Bonaparta. Prezident Emmanuel Macron už oznámil, že se vzpomínkových akcí – na rozdíl od předchozích prezidentů – zúčastní. Napoleon je ve Francii zdrojem kontroverzí, hlavně kvůli tomu, že na začátku devatenáctého století znovu zavedl otroctví. Úřady se obávají protestních akcí a ničení soch.
29. 3. 2021|

Astronomové představili nejpřesnější mapu známého vesmíru. Vznikala dvacet let

Astrofyzici zveřejnili vůbec největší 3D mapu vesmíru. Jde o výsledek analýzy více než čtyř milionů galaxií a mnoha dalších kosmických těles. Vědci v prohlášení uvedli, že v rámci projektu, který byl zahájen před více než dvaceti lety, provedli „nejpřesnější měření rozpínání kosmu v největším možném rozsahu“.
20. 7. 2020|
Archeologie

Nový objev naznačuje, že bitva u Waterloo mohla skončit úplně jinak

Archeologové hlásí objev, který může změnit pohled na slavnou – a pro Napoleona osudovou – bitvu u Waterloo. Pár metrů od pozůstatků nemocnice britských spojenců našli dělovou kouli francouzských vojsk. Podle badatelů to naznačuje, že Napoleon mohl být blízko vítězství, než o něj definitivně přišel.
3. 8. 2019|

Na třech místech v Londýně byly balíčky s výbušninou. Měly irské známky

Na letištích Heathrow a London City a také na nádraží Waterloo v britské metropoli se v rozmezí několika hodin našly balíčky, které obsahovaly malé podomácku vyrobené bomby. Byly schopné způsobit menší požár. Oznámila to policie, podle níž nikdo nebyl zraněn. Do vyšetřování případu se zapojila i irská policie. Na balíčcích jsou podle médií totiž známky irské pošty.
5. 3. 2019|