TÉMA

Jiří Fröhlich

Nekula hovoří o koordinaci vysokých cen cukru obchodními řetězci. Svaz obchodu to odmítá, odkazuje na distributory

Ceny cukru v obchodech stouply loni na podzim mnohem prudčeji než ceny v cukrovarech. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se kvůli tomu obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V Interview ČT24 řekl, že přestal fungovat trh, a očekává, že úřad „umravní hráče“. Připustil, že by v budoucnu mohl upozornit antimonopolní úřad i na další komodity, i když u cukru považuje věc za nejjasnější. A to přesto, že obchodníci se hájí tím, že jim zdražily energie, i tím, že na podzim přišlo plošné zdražení zkrátka proto, že se kontraktují ceny jednou ročně – právě v této době.
28. 2. 2023|

Lidem chodí balíčky na dobírku, které si neobjednali. Nový podvod je může připravit o tisíce korun

Češi se setkávají s novým typem možného podvodného jednání, když obdrží balíček na dobírku, který si neobjednali. ČT to zjistila oslovením poškozených adresátů a firem. Udaná cena zásilky, kterou lidé obdrželi, se většinou pohybuje mezi 700 a 2200 korunami. Uvnitř bylo zboží, které této hodnotě neodpovídalo. Kdo balíček zaplatil a převzal, se později marně domáhal reklamace. Případ již prověřuje Česká obchodní inspekce. Odborníci doporučují opatrnost a odmítání zásílek od neznámých odesílatelů.
28. 6. 2022|

Obchody mohou prodávat dětské oblečení a boty. Je však nejasné, co přesně to znamená

Po týdnu, kdy můžou prodejci znovu nabízet dětské oblečení a boty, mezi nimi přetrvávají dohady. Nejsou si jistí tím, co přesně prodávat můžou a co ne. Vláda udělila výjimku jen pro potřeby dětí. Velikostní normy existují, ale třeba u bot jsou poměrně staré. Panuje také nejistota, kdo má prodávaný sortiment v obchodech kontrolovat.
31. 1. 2021|

Smlouva na energie hrozila pokutou, pokud by ji chtěl klient v zákonné lhůtě zrušit. ČOI vyměřila firmě milionovou sankci

Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila milionovou pokutu firmě České aukce za nekalé praktiky při uzavírání smluv na dodávky energií, sdělil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Firma podle něj používala smlouvy obsahující protiprávní článek, který pod smluvní pokutou znemožňoval klientům v zákonných lhůtách od kontraktu odstoupit. Jde o třetí podobně vysokou pokutu při prodeji energií domácnostem.
18. 11. 2020|

Stát chystá další kroky proti elektrošmejdům. Dostanou se pod přísnější dozor

S praktikami nekalých obchodníků má bojovat vládní novela energetického zákona. Například tím, že zjednoduší odstoupení od smlouvy nebo zavede větší dohled nad zprostředkovateli.
22. 2. 2020|

Podomní „šmejdi“ si našli nové cesty a i přes zákon prodávají dál

Už pět let platí zákon, který má chránit před podvodnými praktikami prodejců – takzvaných „šmejdů“. Jenže ti ho obcházejí. Předváděcí akce jsou sice na ústupu, mění se ale v podomní prodej, kde podvodníci nabízejí třeba změnu dodavatele energií. Spotřebitelská poradna zase řeší měsíčně desítky stížností na vymáhání splaceného nebo neexistujícího dluhu.
3. 3. 2019|