TÉMA

Alsasko

Francouzské městečko se snaží být energeticky nezávislé a ekologicky čisté. Inspiruje i další obce

Dvoutisícová obec Muttersholtz na hranicích Alsaska a Německa se nově pyšní titulem ekologicky nejrozmanitější město ve Francii. Předčila devadesát soupeřů a kvůli respektu k životnímu prostředí se stala inspirací pro další místa po celé Evropě.
17. 2. 2023|

Část západní Evropy dál sužuje horké počasí, na pobřeží Atlantiku zahynul surfař

Vedra ve Francii mírně polevila. Francouzská meteorologická služba označila dopoledne v předpovědi vysokých teplot 52 departementů oranžovou barvou a zrušila červené značení s nejvyšší výstrahou, které v sobotu platilo pro více než deset departementů. S extrémním horkem se v neděli ale potýkal východ Německa, v dolnolužické Chotěbuzi a v Drážďanech naměřili více než 39 stupňů Celsia.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 22:44|

Francouzští vinaři jsou v krizi. Na vině je koronavirus, změna klimatu i nová americká cla

Ve Francii začal o víkendu platit celostátní zákaz vycházení od osmnácti hodin. Opatření proti šíření koronaviru už působí velké potíže v řadě tamních tradičních sektorů. Vinaři, kteří nemají odbyt, se navíc potýkají s důsledky globálního oteplování a řadu z nich postihla i nová americká cla.
19. 1. 2021|

Antisemitismus ve Francii sílí. Ochranu židovských hřbitovů chtějí zajistit Strážci paměti

Ve francouzském regionu Alsasko na severovýchodě země se nachází na šest desítek židovských hřbitovů. Už dva z nich letos poničili vandalové. Na náhrobky namalovali hákové kříže a antisemitské nápisy. Odlehlá místa posledního odpočinku alsaských Židů se teď rozhodla chránit občanská iniciativa s názvem Strážci paměti.
21. 12. 2019|

Ve Štrasburku poškodili pomník na místě někdejší synagogy

Neznámý vandal poškodil v noci na sobotu pomník, který stojí na místě bývalé synagogy ve Štrasburku. Zástupce radnice tohoto východofrancouzského města označil čin za nový akt antisemitismu, informovala agentura AFP. Ve Francii se v poslední době odehrálo několik antisemitských činů. Minulý týden kdosi poškodil židovský hřbitov v obci Quatzenheim asi deset kilometrů severozápadně od Štrasburku.
2. 3. 2019Aktualizováno2. 3. 2019, 15:53|