TÉMA

František Mikloško

Na Slovensku ubývá věřících, počet lidí bez vyznání se během deseti let skoro zdvojnásobil

Na Slovensku, které je řazeno k tradičně katolickým zemím, dál ubývá věřících. Výrazně tam přibylo lidí bez náboženského vyznání, v loňském sčítání lidu se tak označila skoro čtvrtina obyvatel. Statistika odhalila bezmála dvojnásobný nárůst ve srovnání se stavem před deseti lety. Důvodů úbytku věřících může být víc, například generační obměna nebo změna životního stylu.
26. 1. 2022|

30 let zpět: „Za spoločný štát.“ V Bratislavě demonstrovali stoupenci federace

Proti rozdělení Československa se v Bratislavě před třiceti lety konal mítink tisíců lidí a tehdejších představitelů moci. Poslechněte si ukázky projevů členů české i slovenské vlády, kteří společně horovali za zachování federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 9. 2021|

„Dosť bolo Havla!“ Před 30 lety byl prezident napaden v Bratislavě nespokojeným davem

Před třiceti lety napadl dav v Bratislavě prezidenta Václava Havla a jeho doprovod. Demonstranti volali po slovenské samostatnosti a připomínali si výročí odtržení od předválečného Československa v roce 1939. Jiná část slovenské společnosti volala po vzniku konfederace, což čeští politici odmítali.
14. 3. 2021|
Slovenské prezidentské volby

Nový průzkum dává Čaputové 26 procent. Když Mistrík viděl svých 13, vzdal to, píše Denník N

Za rozhodnutím Roberta Mistríka odstoupit z prezidentských voleb na Slovensku stojí podle Denníku N jednoduché a racionální rozhodnutí založené na posledním průzkumu veřejného mínění agentury Focus. Ten naměřil Zuzaně Čaputové 26,3 procenta, zatímco Mistríkovi jen 13,1 procenta.
27. 2. 2019|